Stek wołowy z grilla - przepisy na steki z wołowiny | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Stek z wołowiny z grilla

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z wołowiny z grillaStek z wołowiny z grilla

Współcześnie stek jest niezwykle popularną potrawą mięsną. Oprócz tego, że pojawia się w menu wielu restauracji, jest również często przyrządzany podczas spotkań grillowych. Stek to nic innego, jak przekrojony w poprzek kawałek mięsa lub ryby. Wyróżnić zatem można steki z tuńczyka, jagnięciny czy nawet dzika. Jednak to steki z wołowiny, czyli befsztyki, należą do tych najchętniej przygotowywanych. Jakie są powody ich popularności? Przede wszystkim to, że wołowina wysokiej jakości jest mięsem niezwykle smacznym. Befsztyki przyrządza się najczęściej z polędwicy, antrykotu, rostbefu, udźca, a nawet z karkówki. Dobrą metodą na ich przyrządzenie jest grillowanie na wolnym powietrzu. Stanowi to jednak rozwiązanie jedynie sezonowe, dobrze jest zatem zaopatrzyć się w patelnię grillową lub też wykorzystać piekarnik z odpowiednią funkcją. W tej kategorii masz do wyboru przepisy na klasyczne befsztyki, jak również szaszłyki, roladki oraz hamburgery. Te ostatnie przygotujesz np. z wołowego mięsa mielonego. Gotowe kotlety możesz włożyć między połówki bułki pszennej, dodać do nich wybrany miks warzyw oraz komponujący się z resztą składników sos. Z kolei klasyczne befsztyki przed obróbką termiczną dobrze jest zamarynować za pomocą odpowiednich przypraw i innych dodatków, na przykład jogurtu naturalnego czy suszonych pomidorów. Oczywiście, nie bez znaczenia jest też czas marynowania – im będzie trwało dłużej, tym smak będzie wyrazistszy. Dobrze przyrządzone steki grilluj następnie na rozgrzanym ruszcie. Mięsa staraj się nie nakłuwać i przewracać więcej niż dwa razy. Stopień wysmażenia steku sprawdź za pomocą termometru. Steki podawaj od razu po zdjęciu z grilla, najlepiej z dodatkiem świeżej sałaty, grillowanej kukurydzy, z pieczywem albo grillowanymi ziemniakami. Jego smak podkreślą też różnego rodzaju dipy. A na koniec delektuj się tym przepysznym daniem. Koniecznie sprawdź nasze przepisy i wypróbuj te, które wydają Ci się najciekawsze. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią po przygotowaniu dania. Życzymy smacznego.