Dania i potrawy z grzybami shitake | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Shitake

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ShitakeShitake

Grzyby shitake, znane również pod nazwą twardnik japoński, a także: twardziak (Shii-take) – Lentinus edodes, zyskują coraz większą popularność i zachwycają smakiem. Próbowaliście kiedyś tego rodzaju grzybów? Jeżeli nie, to wymieńcie tradycyjne borowiki oraz kurki na orientalne shitake i poznajcie razem z nami smak Azji. 

Dla kogo?

Jesteśmy pewni, że shitake zachwycą każdego fana grzybów. Dlaczego? Ten azjatycki specjał charakteryzuje się intensywnym aromatem, który doskonale podkreśla smak wielu dań. Wiele osób zauważa podobieństwo między grzybami shitake a mięsem. Jeżeli szykujecie dla siebie wegetariańskie menu i szukacie trafionych zamienników dla mięsa, to rozważcie spróbowanie tego orientalnego przysmaku. Gwarantujemy Wam, że nie będziecie zawiedzeni! 

Na jaką okazję?

Shitake sprawdzą się na każdą okazję. Szukacie pomysłu na smaczny obiad? Przygotujcie smażoną wołowinę z makaronem jajecznym i tymi grzybami. Chcecie zaserwować swoim gościom prawdziwą ucztę? Zachwyćcie ich smakiem orientalnych mini pizz z grzybami shitake. Marzy Wam się kulinarna podróż? Srebrna zupa chińska z shitake to doskonałe rozwiązanie! Naprawdę warto zaopatrzyć się w zapasy tych grzybów. 

Czy wiecie, że?

Wiele osób nazywa grzyby shitake chińskimi pieczarkami! Wszystko za sprawą podobnego wyglądu tych grzybów i częstotliwości ich użycia. Porównajcie pieczarki do shitake i dajcie nam znać, czy również zauważyliście pewne cechy wspólne. 

Dla urozmaicenia:

Znudziły Wam się tradycyjne kanapki? Sięgnijcie po grzyby i stwórzcie coś nowego. Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy i shitake z pewnością Was zachwyci. Smacznego!