Przepisy na Grzyby
1204 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Grzyby
O ile nie każdy musi być zapalonym grzybiarzem, z pasją poszukującym leśnych przysmaków, o tyle trudno znaleźć osoby, które nie przepadają za ich smakiem. Grzyby nadają potrawom fantastycznego aromatu i cieszą podniebienia mięsistą strukturą. W najprostszych i najszybszych wariantach sięgajcie po pieczarki, lecz warto próbować także innych grzybów: borowików, kurek, rydzów, podgrzybków… Azjatyckie rarytasy również mogą sporo namieszać w posiłkach. Kuchenne grzybobranie czas zacząć!
Dla kogo?
Istnieje tyle gatunków jadalnych grzybów, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa pieczarkowa zadowoli miłośników klasycznych receptur. Bardziej wymagający smakosze będą zajadać się kremowym sosem na bazie kurek, a amatorzy orientalnych smaków nie odmówią sobie przyjemności skosztowania sajgonek z grzybami mun.
Na jaką okazję?
Grzyby fantastycznie podkreślają wykwintny charakter potraw. Nie miejcie oporów przed dodaniem ich do dziczyzny. Świetnie współgrają z wołowiną po burgundzku i Strogonowem, które uświetnią każdą rodzinną uroczystość. Mięsista konsystencja sprawia, że grzyby doskonale zastępują mięso w potrawach wegetariańskich. Oto sposób na smakowite urozmaicenie roślinnych jadłospisów.
Czy wiesz, że?
W Polsce występuje ponad 1000 gatunków grzybów jadalnych. Kucharze i grzybiarze mają więc z czego wybierać. Okazuje się, że grzyby mogą być gratką także dla osób zainteresowanych filatelistyką. Na polskich znaczkach pocztowych da się znaleźć między innymi borowika, pieprznika jadalnego, znanego szerzej jako kurka, czy gołąbka wybornego.
Dla urozmaicenia:
Oprócz świeżych grzybów do dań warto włączać także grzyby suszone. Wykorzystajcie je do zup, pierogowych farszów albo oryginalnej i niezwykle aromatycznej przyprawy. W domowej spiżarce wygospodarujcie miejsce dla grzybów marynowanych, które sprawdzają się jako samodzielna przekąska lub składnik surówek i sałatek.