Przepisy na Kasza
259 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Kasza
Małe ziarenka, ale wielkie możliwości przyrządzenia wyśmienitych posiłków. Kasze przez setki lat były uważane za prymitywny składnik, obecny w jadłospisach głównie prostych ludzi i niezamożnych warstw społecznych. Współcześnie przechodzą renesans, a dania z kaszami można znaleźć w kartach najlepszych restauracji. Podczas komponowania domowego menu też spróbujcie zamienić ziemniaki i makarony na kasze. Przydadzą się nie tylko w porze obiadowej. Fantastycznie uzupełnią posiłki od śniadania, poprzez deser, aż do kolacji.
Dla kogo?
Różnorodne rodzaje kasz to nie tylko smaczny posiłek, ale także duża oszczędność czasu. W większości przypadków wystarczy gotować je przez kilkanaście minut. Nie wymagają ciągłej uwagi i częstego mieszania, więc ten czas można poświęcić na przygotowanie reszty składników – smacznego sosu i sałatki. Sprytne gotowanie? Koniecznie z kaszami!
Na jaką okazję?
Na co dzień brakuje Wam pomysłów na urozmaicone posiłki? Zaopatrzcie się w kaszę – jej rodzaje różnią się od siebie smakiem, strukturą i kolorem, więc szybko będziecie w stanie odmieniać potrawy pojawiające się na talerzach. Kasze z powodzeniem zastąpią ziemniaki jako dodatek do dania głównego. Sprawdzą się świetnie w charakterze nadzienia do pieczonych warzyw, które zrobią wrażenie na gościach w czasie ważnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Dobrym pomysłem jest wypłukanie kaszy w zimnej wodzie jeszcze przed gotowaniem. Dzięki temu ewentualna goryczka zostanie usunięta z ziaren i nie będzie miała wpływu na smak gotowego dania. Jest to szczególnie ważne, gdy na kulinarny warsztat bierzecie kaszę jaglaną.
Dla urozmaicenia:
Kasze powinny zajmować ważne miejsce w jadłospisie. Kasza to również znakomity i bardzo uniwersalny produkt, wykorzystywany w menu wegetariańskim oraz wegańskim. Zamiast schabowego spróbujcie kotletów z kaszy jaglanej i kalafiora lub racuchów z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z sosem grzybowym.