Przepisy na Wieprzowina
454 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Wieprzowina
Letnie grillowanie nie byłoby tym samym bez kawałków soczystej karkówki. Tak samo niedzielny obiad w wielu domach nadal odbywa się pod znakiem legendarnego już schabowego. Wielu smakoszów z utęsknieniem czeka na specjalną okazję, by przygotować swoją ulubioną golonkę. Tradycyjne wydania wieprzowiny mają całe rzesze fanów, ale warto wspomnieć, że w ostatnich latach ten gatunek mięsa zrobił się niezwykle modny, co owocuje ogromną liczbą nowych przepisów. Skosztujcie i wybierzcie swoje ulubione!
Dla kogo?
Prawdziwie mięsna uczta bez wieprzowiny? To się nie może udać! Niech nie kojarzy się jednak wyłącznie ze staropolskimi biesiadami, w czasie których stoły uginały się pod ciężarem jadła. Polędwiczki wieprzowe trafiają w gusta najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Wieprzowina może być naprawdę wykwintna! Na nowo powinni odkryć ją kucharze, którzy szukają w kuchniach powiewu świeżości. Spróbujcie przepisów na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Hit najmodniejszych knajpek!
Na jaką okazję?
Wieprzowina często pojawia się w codziennych posiłkach ze względu na stosunkowo krótki czas przygotowania. Prawdopodobnie przez to uznawana jest za składnik dość pospolity. Pora zerwać z tą etykietką, mięso wieprzowe to bowiem nie tylko schabowy i kiełbaski na grilla. Nadaje się na przyjęcie w stylu azjatyckim. Z wieprzowiny przygotujecie efektownie wyglądające roladki z różnorodnym nadzieniem. Wieloskładnikowe zapiekanki zachwycają smakiem i kolorami.
Czy wiesz, że?
Historia tradycyjnego schabowego jest krótsza, niż mogłoby się wydawać. Pierwsze przepisy pojawiły się dopiero w XIX wieku. Kotlet stanowił tańszy odpowiednik sznycla wiedeńskiego z cielęciny.
Dla urozmaicenia:
Czy można podać danie związane ze street foodem na proszoną kolację? Można, o ile będzie to maczanka po krakowsku z wieprzowiną. Mówi się, że jest przodkiem popularnych burgerów. Składa się z bułki oraz soczystych kawałków karkówki, ewentualnie schabu. W tradycyjnych recepturach doprawia się ją dużą ilością kminku.