Przepisy z mięsem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z mięsem

6040 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MięsoMięso

Drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina czy dziczyzna goszczą na naszych stołach od zawsze. Niektóre z mięs wpisały się do polskiej tradycji kulinarnej, tworząc swoisty kanon narodowych potraw. Dlaczego mięsa są tak popularne? Między innymi z uwagi na nieograniczone wręcz możliwości kulinarne. Dania z kurczaka, kotlety mielone, gulasz, bitki czy tradycyjne schabowe to jedynie kilka przykładów tego, co można przygotować z mięsa. Jeśli szukacie pomysłów na pyszny posiłek z mięsem w roli głównej – skorzystajcie z naszych przepisów. Smacznego!

Dla kogo? Dania z wołowiny to propozycja dla miłośników steków, pieczeni oraz burgerów. Potrawy przypadną do gustu również tym z was, u których w codziennym menu gości wieprzowina, drób lub baranina. Przepisy są dla każdego zwolennika mięsa!

Na jaką okazję? W zależności od potrawy, jaką wybierzecie – dania z mięsa mielonego, drobiu czy wołowiny, sprawdzą się zawsze! Są idealnym pomysłem na codzienny i świąteczny obiad, na kolację czy na domową imprezę. Dania z kiełbasą z kolei wykorzystajcie podczas letniego grillowania, a przepis na kurczaka miejcie pod ręką zawsze – to idealne urozmaicenie rodzinnego menu.

Czy wiesz, że? Jednym z najszlachetniejszych gatunków drobiu jest kaczka. Przepis na znaną do dziś kaczkę pieczoną z jabłkami pojawił się w polskiej kuchni w XIX wieku. Do jej przygotowania wykorzystywano także inne owoce, buraki oraz grzyby.

Dla urozmaicenia: Mięso, w zależności od gatunku, na jaki się zdecydujecie, doskonale łączy się z aromatycznymi przyprawami np. z jałowcem, tymiankiem, rozmarynem czy czosnkiem, z którym dobrany duet tworzy mięso mielone. Przepisy możecie więc dowolnie modyfikować, dodając z umiarem ulubione przyprawy.