Przepisy na Gorgonzola
37 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Gorgonzola
Do kuchni włoskiej nikogo nie trzeba przekonywać. W kulinarnych doświadczeniach warto sięgać nie tylko po oryginalne włoskie przepisy, ale także pojedyncze składniki, które urozmaicą posiłki i sprawdzą się nawet wtedy, gdy potrawom daleko do śródziemnomorskiego klimatu. Pochodząca z Lombardii gorgonzola sprawdzi się w tej roli wyjątkowo apetycznie. Pasuje do sałatek, sosów, dipów, grzanek, a nawet owoców! Ser gorgonzola na stałe zagości na liście niezastąpionych w kuchni produktów.
Dla kogo?
Niektórzy uważają, że w gotowaniu kryje się coś magicznego. Musimy przyznać, że w tym stwierdzeniu jest sporo racji. Potrzebujecie dowodów? Dzięki gorgonzoli z łatwością zamienicie zwykłą kanapkę w stylową bagietkę z serem, konfiturą z cebuli i orzechami włoskimi. Czary w kuchni dostępne są dla każdego! Grzankom z grillowaną gruszką i gorgonzolą daleko do pospolitych zapiekanek z pieczarkami i keczupem, a serowy sos do makaronu przestanie kojarzyć się z mało wyszukanym obiadem.
Na jaką okazję?
Takich produktów jak gorgonzola w jadłospisie nigdy za wiele! Pokruszona na niewielkie kawałki wzbogaci codzienną sałatkę, której brakuje wyrazu. Tego typu potrawy smakują zarówno w porze lunchu, kolacji, jak i podczas przyjęcia na świeżym powietrzu. Gorgonzoli nie można odmówić elegancji. Połączcie ją z owocami morza, a tytuł mistrza patelni będziecie mieć jak w banku. Krewetki i gorgonzola są obecnie na tyle łatwo dostępne, że szykowny posiłek można zjeść nawet bez szczególnej okazji.
Czy wiesz, że?
Znakomity ser to powód nie tylko do gotowania, ale także do świętowania! Co roku we wrześniu odbywa się Sagra Nazionale del Gorgonzola, czyli festiwal poświęcony temu przysmakowi. W niewielkiej miejscowości, również noszącej nazwę Gorgonzola, można skosztować różnorodnych lokalnych produktów i wziąć udział w licznych pokazach kulinarnych.
Dla urozmaicenia:
Gorgonzola niejedno ma imię. Każdy smakosz lubiący ostre, serowe smaki powinien szukać produktów z oznaczeniem „piccante”. Łagodniejszą odmianę sera opisuje słowo „dolce”.