Przepisy na Nabiał
3620 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Nabiał
Nabiał to niebywale ważny składnik, który jest obecny w jadłospisie ludzkości od wieków. Jest jadany na całym świecie jako dodatek do potraw lub ich podstawa. Mleko, jogurt, kefir, maślanka i różnorodne sery – bez nich wielu kucharzy nie wyobraża sobie gotowania. Mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem niezbędnym do wyczarowania popisowych dań. Na śniadanie, obiad, deser i kolację – nabiał zawsze warto mieć pod ręką.
Dla kogo?
Nabiał jest niezbędny w kuchniach osób, które przepadają zarówno za słodkimi przekąskami, jak i wytrawnymi specjałami. Maślanka lub mleko z dodatkiem owoców i ulubionych ziaren w mgnieniu oka zamienią się w pyszne śniadanie lub małe co nieco na wynos. Miłośnicy kuchni indyjskiej zawsze mają zapas jogurtu w lodówce, ponieważ jest istotnym dodatkiem do mięs i orzeźwiającego napoju lassi. Desery to wasza specjalność? Zatem pewnie nie wyobrażacie sobie stołu bez kremowych serników i aromatycznego tiramisu.
Na jaką okazję?
Mleko znajduje się w większości przepisów na efektowne wypieki, którymi cieszycie podniebienia w czasie rodzinnych uroczystości. Słynna deska serów jest w stanie nadać elegancji każdemu przyjęciu – nawet temu spontanicznemu, organizowanemu na szybko. Twaróg to podstawa prostych past kanapkowych, które można przygotować w dosłownie kilka minut, więc nawet nagły atak burczącego brzucha wam niestraszny.
Czy wiesz, że?
Jogurt naturalny znakomicie nadaje się do wykorzystania jako składnik marynaty. Ma właściwości zmiękczające mięsne włókna, a jego neutralny smak bardzo dobrze współgra z dowolnymi przyprawami. Bądźcie gotowi na soczystą i aromatyczną ucztę.
Dla urozmaicenia:
Amatorzy diet wegetariańskich i wegańskich powinni uwzględnić w swoich wyczynach kulinarnych tofu. To rodzaj roślinnej masy uzyskiwanej z napoju sojowego. Z jego udziałem przygotujecie gulasze, klopsiki, zupy, dania makaronowe i wiele innych specjałów.