Przepisy z jogurtem
121 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Jogurt
Kubeczek jogurtu naturalnego zawsze warto mieć w lodówce. Nie tylko dlatego, że wystarczy otworzyć wieczko, by móc cieszyć się jego delikatnym smakiem i w trybie ekspresowym zaradzić burczeniu w brzuchu. Nadaje się na przekąskę na wynos, lecz jednocześnie jest produktem dużo ciekawszym, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Jego neutralny smak sprawia, że znakomicie łączy się z innymi składnikami. Jogurt na słono, na ostro, czy może na słodko? Wszystko zależy od Waszej inwencji!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zapracowanych i wiecznie zabieganych szefów kuchni. Macie ochotę na pyszny deser albo słodkie śniadanie? Jogurt wymieszany z domową konfiturą lub dżemem załatwi sprawę. Dodatek świeżych i suszonych owoców jeszcze bardziej ucieszy podniebienia. Nie przepadacie za słodyczami? Jogurt sprawdzi się jako podstawa sałatkowego dressingu lub dipu do pieczonych warzyw i innych chrupiących przekąsek.
Na jaką okazję?
Nie należy traktować jogurtu wyłącznie w kategoriach produktu „awaryjnego”, po który sięga się, gdy brakuje czasu na gotowanie. Jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej, której znajomością z pewnością zaimponujecie znajomym i rodzinie. Curry pełne znakomitych składników – mięsa, warzyw, roślin strączkowych – z jogurtem zyskuje delikatniejszą konsystencję. Chcecie rozpocząć przygodę z tym rodzajem kuchni? Zacznijcie od pieczonego kurczaka tandoori!
Czy wiesz, że?
Jogurt to fantastyczny składnik mięsnej marynaty. Dzięki niemu mięso staje się miękkie i soczyste, a użycie oleju nie jest już konieczne. Jogurtu można dodać do większości dań, lecz wyjątkowo apetyczne rezultaty daje w połączeniu z drobiem, jagnięciną i dziczyzną.
Dla urozmaicenia:
Macie wrażenie, że ciągle przygotowujecie te same zupy? Tym razem postawcie na pyszny i kolorowy chłodnik! Doskonale orzeźwia w gorące dni i jest barwnym akcentem w domowym jadłospisie. Przyrządzicie go na bazie jogurtu wraz z botwinką, ogórkami, rzodkiewką albo cukinią.