Przepisy z oscypkiem
52 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Oscypek
Apetyczna wizytówka polskich gór. Wiedzieliście, że istnieje nawet szlak oscypkowy, wskazujący miejsca, w których można kupić oryginalny ser? Aż chce się spakować plecak i wyruszyć na długą wędrówkę tą smakowitą trasą. Tym razem jednak przygodę z oscypkiem proponujemy zacząć od podwinięcia rękawów i zawiązania kuchennego fartucha. Wędzony, owczy ser o bogatym smaku i zapachu każdemu przybliży klimat górskich dolin i łąk.
Dla kogo?
Nie trzeba być fanem całodziennych wspinaczek albo szusowania na nartach po ośnieżonych stokach, by w pełni docenić walory smakowe oscypka. Co prawda wiele osób uważa, że najlepiej smakuje w bacówce, w której został wyprodukowany, lecz w domowej jadalni też będzie pysznie. Oscypek wyróżnia się słonym smakiem i wędzonym aromatem, więc pasuje do wielu łagodnych produktów, którym dodaje temperamentu.
Na jaką okazję?
Nie ma to jak oscypek na gorąco! Pamiętajcie o nim podczas grillowania. Na talerzach najlepiej prezentuje się z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Deszczowa aura nie zachęca do rozpalania grilla w ogrodzie? Przygotujcie warzywa zapiekane z oscypkiem – ser fantastycznie pasuje do ziemniaków, szpinaku i pomidorów. Zadziwcie gości pizzą po góralsku lub risotto z dodatkiem oscypka. Kulinarne, międzynarodowe kombinacje są na talerzach bardzo mile widziane.
Czy wiesz, że?
Produkcja oryginalnych oscypków obwarowana jest restrykcyjnymi przepisami, w tym regulacjami unijnymi. Warto wiedzieć, że prawdziwy ser można kupić wyłącznie między majem a październikiem. Wtedy bowiem trwa wypas owiec i jest to okres, w którym zwierzęta dają mleko potrzebne do produkcji oscypków.
Dla urozmaicenia:
Oscypek to tradycyjny, lokalny przysmak „spod samiuśkich Tater” bardzo dobrze sprawdza się w wykwintnych daniach. Można zapiekać go z plastrami soczystego mięsa lub łączyć z rybami – halibutem, pstrągiem oraz doradą.