Dania i potrawy z serem pleśniowym | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem pleśniowym

118 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ser pleśniowySer pleśniowy

Od bardzo delikatnych produktów o kremowym miąższu i miękkiej skórce, aż po kruche kawałki z przerostem niebieskiej i zielonkawej pleśni o mocnym aromacie i zdecydowanym smaku. W świecie serów pleśniowych każdy znajdzie coś dla siebie. Jako przystawka fantastycznie rozbudzają apetyt, a jako element dania głównego wzbogacają smak i często konsystencję całej potrawy. Sery pleśniowe to jest to!

Dla kogo?

Jeśli ktoś twierdzi, że sery pleśniowe do niego nie przemawiają, powinien rozpocząć ich poznawanie od łagodnych w smaku gatunków. Właściwym wyborem będą francuskie camembert i brie. Dla koneserów serowych przysmaków poleca się dużo bardziej wyraziste rodzaje typu lazur, gorgonzola i roquefort. Każdy z nich ma swój wyjątkowy smak i właściwości, które uczynią z potraw zachwycające dzieła sztuki.

Na jaką okazję?

Z dużą przyjemnością można stwierdzić, że sery pleśniowe zawsze smakują wybornie. Można z nimi zacząć dzień, dodając je do kanapek, wytrawnych rogalików i tostów. Na drugie śniadanie polecamy sałatki, będące kombinacją serów, warzyw oraz owoców, dzięki którym nawet pracownicza stołówka zacznie wyglądać dużo sympatyczniej. Podczas obiadu dodawajcie sery pleśniowe do zup i mięs – genialnie sprawdzają się jako farsz. Wieczorne spotkanie ze znajomymi nie powinno obyć się bez przekąsek. Koniecznie z udziałem serów pleśniowych, które można panierować albo serwować w charakterze koreczków.

Czy wiesz, że?

We Francji istnieje zwyczaj podawania serów na zakończenie posiłku. Te wytrawne smakołyki mogą być serwowane ze słodszymi składnikami, np. owocami lub konfiturami. Deska serów bywa traktowana również jako preludium do deseru dla oczyszczenia kubków smakowych.

Dla urozmaicenia:

Sery pleśniowe nadają się do zrobienia gęstych dipów lub sosów, które fenomenalnie podkreślą smak chrupiących przekąsek – grzanek lub krakersów. Niech na półmiskach pojawiają się również pokrojone w słupki warzywa: ogórek, marchewka, seler naciowy, kalarepa i rzodkiew.