Ciasto orzechowe – orzechowiec: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Ciasto orzechowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

heart
334 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1545 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

120 gramów

1 łyżka

2 sztuki

150 gramów

1 szczypta

250 gramów

2 łyżeczki

krem czekoladowo-orzechowy:

90 mililitrów

140 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dowolną mieszankę orzechów posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170°C przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną, lekko je posiekaj.

Ciasto orzechowe - Krok 1

Krok 2

Orzechy laskowe także posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do piany posiekane orzechy laskowe, mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę soli. Połącz wszystko miękką łyżką i wylej na foremkę o wymiarach ok 25x30 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Ciasto orzechowe - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj krem czekoladowo-orzechowy. Namocz żelatynę. Śmietankę ubij na półsztywno. Mleko zagotuj. W misce utrzyj dwa żółtka (zostały z pieczenia ciasta) i zalej je gorącym mlekiem, energicznie mieszając. Dodaj odciśniętą żelatynę, połamaną czekoladę i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i połącz z wcześniej ubitą śmietaną. Odstaw, aby krem stężał.

Ciasto orzechowe - Krok 3

Krok 4

Krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto orzechowe. Całość posyp karmelowymi orzechami. Podawaj dobrze schłodzone.

Ciasto orzechowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz zetrzeć trochę mlecznej czekolady na tarce i użyć wiórków do dekoracji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Przygotowanie słodkości bywa dla Was twardym orzechem do zgryzienia? Przychodzimy z pomocą! W naszym przepisie na ciasto orzechowiec karmelowe orzechy przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję całego deseru. Wyborny smak i zachęcający wygląd – niczego więcej nie potrzeba do kulinarnego szczęścia niż prosty przepis na ciasto orzechowiec.

Dla kogo?

Zapas orzechów zawsze warto mieć w spiżarni. Stanowią świetną przekąskę, można dodawać je do różnorodnych, nawet wytrawnych dań. Szukacie pomysłu, jak wykorzystać je w deserze? Ciasto z orzechami to strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Cudowny aromat ciasta z prostego przepisu na orzechowiec przywoła do jadalni wszystkich domowników. Na co dzień nie macie zbyt wiele czasu na wspólne posiłki? Przy cieście z orzechami każdy zatrzyma się chętnie na dłuższą chwilę.

Czy wiesz, że?

Obecna w prostym przepisie na ciasto orzechowiec mąka migdałowa została wybrana nie przez przypadek. Nadaje wypiekowi dodatkowego aromatu. Co więcej, należy do produktów bezglutenowych.

Dla urozmaicenia:

Krem orzechowy dostępny jest w dwóch podstawowych wariantach: gładki oraz z kawałkami orzechów. Sami zdecydujcie, który odpowiada Wam bardziej i użyjcie go do przygotowania ciasta orzechowiec z naszego prostego przepisu.