Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety myjemy a następnie nacinamy tak aby powstały tzw."sakwy". Nacieramy kostką knorr (czosnek, pietruszka) i odstawiamy do lodówki

Krok 2

Farsz: do miseczki drobno siekamy suszone pomidory, liście szpinaku, bazylii oraz czosnek dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy a następnie odstawiamy na 5 minut do lodówki.

Krok 3

Po pięciu minutach wyciągamy farsz, którym wypełniamy filety w miarę potrzeby używamy wykałaczek w celu zamknięcia sakiewek. Tak przygotowane filety wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie podlewamy delikatnie wodą i przykrywamy. Zmniejszamy ognień pod patelnią. W trakcie duszenia dodajemy drobno posiekaną cebulkę.

Krok 4

Gdy mięso się dusi (minimum 20 minut) przygotowujemy sos. W tym celu odlewamy około 125-150 ml śmietany, którą dokładnie mieszamy z sosem do pieczeni knorr (jasny). Tak przygotowany sos wlewamy powoli pod koniec duszenia ciągle mieszając aż do zagotowania.

Krok 5

Filety podajemy w całości lub pokrojony w plastry (wygląda efektowniej:-) polewamy sosem. Dobrym dodatkiem do tego dania jest sałatka grecka :-) SMACZNEGO!!!

Katarzyna Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej