Aromatyczna pieczeń wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna pieczeń wieprzowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

null

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

null

2 sztuki

0.5 łyżeczki

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ponacinaj skórę na krzyż aż do słoniny w dwu centymetrowych odstępach. Cały kawałek dobrze natrzyj pieprzem i tymiankiem. Skórę natrzyj 2 łyżeczkami soli.

Krok 2

Obierz czosnek i pokrój w paski i poukładaj w nacięcia skóry. Mięso ułóż na blaszce od pieczenia skórą do góry.

Krok 3

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 150 minut. Podczas pieczenia podlewaj gorącą wodą.

Krok 4

Cebulę obierz i włóż do pieczeni. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój na ćwiartki. Dołóż do pieczeni po około 90 minutach pieczenia. Dołóż listki laurowe i szałwie.

Krok 5

Po upływie 45 minut odwróć ziemniaki i podlej w razie potrzeby wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę 25 stopni. Po upieczeniu wyjmij i lekko przestudź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej