
Składniki
1 kilogram
0.4 kilograma
1 łyżeczka
0.5 kilograma
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.25 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1.5 łyżeczki
4 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść, obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Połowę pomidorów wymieszaj z ziemniakami, cebulą, bakłażanem i suszonym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Przełóż warzywa na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, na wierzchu ułóż resztę pomidorów. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Krok 3
Udziec barani oczyść, naszpikuj go czosnkiem, natrzyj sokiem z cytryny, suszonym oregano, posyp pieprzem i solą.
Krok 4
Mięso ułóż na podpieczonych warzywach, podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i zapiekaj mięso 30 minut.
Krok 5
Zmniejsz temperaturę do 170 stopni i trzymaj potrawę w piekarniku jeszcze około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając je tworzącym się sosem.
Krok 6
Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut, a następnie pokrój na porcje. Podawaj z warzywami, w których udziec się zapiekł.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej