Burger z tuńczykiem - z tuńczyka: ze stekiem | Przepisy.pl pixel

Burger z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
71 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 sztuki

4 łyżki

4 garść

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

1 łyżka

5 łyżek

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby shitake zalej wrzątkiem, odstaw na bok aby zmiękły, odcedź, po czym drobno je przesiekaj. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry.

Burger z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Ogórki, czerwoną cebulę i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry, zalej octem ryżowym z miodem dodaj grzyby , wymieszaj i odstaw na bok.

Burger z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Sezam upraż na złoty kolor na suchej patelni. Rukolę połącz z natką kolendry, marynowanym imbirem i sosem Hellmann's i odstaw na bok.

Burger z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Stek z tuńczyka zamarynuj w misce z wymieszanym razem czosnkiem, chili, sezamem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Zamarynowany stek odstaw w chłodne miejsce.

Burger z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Bułki do burgerów przetnij na pół, opiecz na grillu, na grilla połóż także zamarynowanego tuńczyka, piecz po 2 minuty z każdej strony. Stek z tuńczyka nie powinien być dopieczony do końca.

Burger z tuńczykiem - Krok 5

Krok 6

Na spodniej części bułki ułóż sałatkę z rukoli z sosem Hellmann'sa, na sałatce umieść stek z tuńczyka, połóż sałatkę z cebuli, ogórka, rzodkwi i grzybów odsączając ją z marynaty, całość przykryj wierzchnia bułką.

Burger z tuńczykiem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnie byłoby, po zgrillowaniu ryby, dobrze posmarować ją sosem „SWEET CHILI”

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger z tuńczykiemBurger z tuńczykiem

Burger z tuńczykiem to świetna propozycja dla osób, które poszukują wciąż nowych kombinacji tego niezwykle popularnego dania. Jeśli wciąż zachwyca Cię smak bułki z kawałkiem grillowanego mięsa i przeróżnymi dodatkami to wypróbuj nasz przepis na burgera z rybą. Smacznego!

Dla kogo?

Dla tych, którzy przepadają za rybami, ale czasem zastanawiają się, co zjeść zamiast popularnej pangi czy miruny. Burger z tuńczykiem w formie steku to dobra odpowiedź.

Na jaką okazję?

Burger z tuńczykiem to świetna, obiadowa propozycja dla gości. Wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Czy wiesz, że?

Kupując tuńczyka, sięgajmy po białego niż tego o czerwonej barwie. Ten drugi żyje dłużej, a to oznacza, że może wchłaniać większą ilość niepożądanych substancji, takich jak np. rtęć.

Dla urozmaicenia:

Do wnętrza burgera z tuńczykiem możesz włożyć ulubioną sałatę np. rzymską lub lodową, a także inne dowolne warzywo.