
Składniki
300 gramów
4 sztuki
4 łyżki
4 garść
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
1 łyżka
5 łyżek
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby shitake zalej wrzątkiem, odstaw na bok aby zmiękły, odcedź, po czym drobno je przesiekaj. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry.

Krok 2
Ogórki, czerwoną cebulę i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry, zalej octem ryżowym z miodem dodaj grzyby , wymieszaj i odstaw na bok.

Krok 3
Sezam upraż na złoty kolor na suchej patelni. Rukolę połącz z natką kolendry, marynowanym imbirem i sosem Hellmann's i odstaw na bok.

Krok 4
Stek z tuńczyka zamarynuj w misce z wymieszanym razem czosnkiem, chili, sezamem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Zamarynowany stek odstaw w chłodne miejsce.

Krok 5
Bułki do burgerów przetnij na pół, opiecz na grillu, na grilla połóż także zamarynowanego tuńczyka, piecz po 2 minuty z każdej strony. Stek z tuńczyka nie powinien być dopieczony do końca.

Krok 6
Na spodniej części bułki ułóż sałatkę z rukoli z sosem Hellmann'sa, na sałatce umieść stek z tuńczyka, połóż sałatkę z cebuli, ogórka, rzodkwi i grzybów odsączając ją z marynaty, całość przykryj wierzchnia bułką.


Dobra rada:
Idealnie byłoby, po zgrillowaniu ryby, dobrze posmarować ją sosem „SWEET CHILI”
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger z tuńczykiem
Burger z tuńczykiem to świetna propozycja dla osób, które poszukują wciąż nowych kombinacji tego niezwykle popularnego dania. Jeśli wciąż zachwyca Cię smak bułki z kawałkiem grillowanego mięsa i przeróżnymi dodatkami to wypróbuj nasz przepis na burgera z rybą. Smacznego!
Dla kogo?
Dla tych, którzy przepadają za rybami, ale czasem zastanawiają się, co zjeść zamiast popularnej pangi czy miruny. Burger z tuńczykiem w formie steku to dobra odpowiedź.
Na jaką okazję?
Burger z tuńczykiem to świetna, obiadowa propozycja dla gości. Wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Czy wiesz, że?
Kupując tuńczyka, sięgajmy po białego niż tego o czerwonej barwie. Ten drugi żyje dłużej, a to oznacza, że może wchłaniać większą ilość niepożądanych substancji, takich jak np. rtęć.
Dla urozmaicenia:
Do wnętrza burgera z tuńczykiem możesz włożyć ulubioną sałatę np. rzymską lub lodową, a także inne dowolne warzywo.