Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli
średnie
181 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
4 sztuki
400 gramów
1 sztuka
0.25 szklanki
2 garść
1 szczypta
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Batata upiecz do miękkości, fasolę odcedź na sicie, a soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 min.). Upieczonego batata oraz fasolę rozgnieć w misce widelcem.

Krok 2
Dodaj ugotowaną soczewicę, posiekaną kolendrę i chilli. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 3
Z otrzymanej masy uformuj cztery jednakowej wielkości burgery i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 10-12 minut lub usmaż na pergaminie na rozgrzanym grillu.

Krok 4
Umytą i osuszoną rukolę połącz z oliwą z pomidorów, sezamem i pokrojonymi w cienkie paseczki pomidorami i cebulą. Sałatkę dopraw do smaku szczypta pieprzu, soli i kilkoma kroplami balsamicznego octu.

Krok 5
Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanym grillu. Następnie posmaruj majonezem Hellmann's.

Krok 6
Upieczone burgery nałóż na dolne połówki bułek, następnie na każdego burgera nałóż porcję sałatki i przykryj pozostałymi bułkami. Gotowe burgery podawaj od razu po przygotowaniu.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do wegańskich burgerów będą domowe frytki przygotowane np. z batatów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli
Moda na burgery trwa w najlepsze! Już dawno przestały kojarzyć się z typowo fastfoodowym daniem wątpliwej jakości. Coraz bardziej wymyślne receptury nie mogły pominąć roślinnej wersji słynnej kanapki – oto przepis na burgery z batatów i soczewicy. Smakuje nie tylko wegetarianom!
Dla kogo?
Burgery z batatów, soczewicy i fasoli to punkt obowiązkowy wegetariańskiego i wegańskiego menu. To również doskonały sposób na przemycenie większej ilości różnorodnych warzyw do klasycznego jadłospisu.
Na jaką okazję?
Kulinarne eksperymenty mogą być naprawdę proste i przyjemne. Bataty i soczewica rzadko goszczą na twoim stole? Czas na zmiany! Codzienny obiad w niecodziennej wersji!
Czy wiesz, że?
Formowanie mniejszych porcji sprawia, że łatwiej jest manewrować nadzieniem burgerem i układać je na pieczywie. Wersje mini sprawdzają się doskonale w czasie przyjęć.
Dla urozmaicenia:
Zamiast tradycyjnej bułki warto wykorzystać chlebek pita lub tortillę. Warzywne kotlety można podawać tak samo jak mięsne – z ulubionym sosem, ziemniakami lub kaszą.