Calzone ze szpinakiem i fetą - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Calzone ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
480 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Kulkę z ciasta rozciągnij na placek o średnicy około 30 centymetrów. Następnie posmaruj go sosem pomidorowym.

Krok 4

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na oliwie. .

Krok 5

Dodaj szpinak oraz migdały i całość podsmaż chwilę. Dopraw pieprzem i oregano.

Krok 6

Na połowę posmarowanego placka połóż szpinak, następnie przecięte na pół pomidorki cherry oraz kawałki sera feta.

Krok 7

Zamknij placek składając go na pół i szczelnie zawiń krawędź. Calzone piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Calzone ze szpinakiemCalzone ze szpinakiem

Zapraszamy na ucztę w iście włoskim stylu. Na stole pojawi się calzone ze szpinakiem, czyli tradycyjny pieróg z nadzieniem, będący odmianą znanej wszystkim pizzy. Poczujcie klimat typowo włoskiej trattorii, przygotowując w domu to wyjątkowe danie. Zapach czosnku i oregano zawładnie Waszą kuchnią, rozbudzając apetyt. Połączenie szpinaku i sera feta sprawi, że farsz będzie pikantny, wyrazisty i aromatyczny. Możecie też wybrać wersję mięsną, sięgając po przepis na calzone ze szpinakiem i kurczakiem. Gwarantujemy, że zaskoczycie wszystkich!

Dla kogo?

Calzone ze szpinakiem i fetą skradnie serce każdego miłośnika kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Pieróg calzone ze szpinakiem to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennego menu. Danie to polecamy również na kolację w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Oregano nie jest przyprawą typowo włoską, mimo że w tej kuchni ma ogromne zastosowanie. Rośnie powszechnie także w Polsce, gdzie nazywane jest inaczej lebiodką pospolitą. Suszone liście wykorzystywane są jako popularny dodatek do dań, wchodzą także w skład ziół prowansalskich.

Dla urozmaicenia:

Calzone z kurczakiem i szpinakiem podawaj w całości. Najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto i farsz są jeszcze gorące.