Gruszki z grilla z serem pleśniowym – przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane gruszki z niebieskim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

0.25 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki posiekaj, orzechy lekko spraż i następnie również posiekaj. Umyj i porwij sałatę.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 1

Krok 2

Gruszki obierz, wydrąż lekko środek, skrop olejem (2 łyżki) i grilluj po 2 minuty z każdej strony.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 2

Krok 3

Ser pleśniowy rozkrusz i włóż w miejsce po pestkach gruszki. W tym momencie grilluj gruszkę już tylko z jednej strony.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj szybko sos. Miód połącz z sokiem z cytryny, olejem, natką, orzechami i przyprawą Knorr. Gdy gruszki będą lekko rumiane i ser się roztopi przełóż je na talerz, wyłóż na sałatę i skrop obficie przygotowanym sosem. Od razu podawaj.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane gruszki z niebieskim serem Grillowane gruszki z niebieskim serem

Masz ochotę na coś słodkiego? Śpieszymy z pomocą! Słodkie, wypieczone gruszki z dodatkiem wytrawnego sera, a to wszystko skropione sosem z miodu, cytryny, natki, oliwy i orzechów. Wytrawna, a zarazem prosta w przygotowaniu przekąska? Takie połączenia lubimy najbardziej! Nie obiecujemy gruszek na wierzbie – obiecujemy pyszne grillowane gruszki z niebieskim serem prosto z rusztu!

Dla kogo?

Dla osób, dla których ważny jest smak i wygląd dania. Efektowny posiłek w kwadrans? Mówisz, masz!

Na jaką okazję?

Na grilla! 15 minut dzieli Cię od tej przyjemności. Grillowane gruszki z niebieskim serem to hit tego sezonu.

Czy wiesz, że?

Niebieski ser pleśniowy to inaczej lazur. Przysmak charakteryzuje się dość ostrym, lekko słonawym smakiem. Dobrze komponuje się z mięsem, a także jako dodatek do sałatek i sosów.

Dla urozmaicenia:

Do tak przygotowanych gruszek idealnie pasują grzanki z ciemnego pieczywa.