Grillowane karczochy z sosem Harissa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane karczochy z sosem Harissa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

100 mililitrów

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczochy odcedź. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Karczochy zamarynuj w oliwie, otartej skórce z cytryny, czosnki i pietruszce.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 1

Krok 2

Następnie grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 2

Krok 3

Sos Hellmann's połącz z jogurtem i przyprawą Harissa Knorr.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw miodem, opcjonalnie sokiem z cytryny i podawaj z grillowanymi karczochami.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz zgrillować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane karczochy z sosem Harissa Grillowane karczochy z sosem Harissa

Czy grillowanie musi kojarzyć się tylko z kilogramami mięsa? Czy wegetarianie i weganie, widząc dania z rusztu, muszą obejść się ze smakiem? Nic bardziej mylnego! Co powiesz na chrupiące, aromatyczne, grillowane warzywa? Sprawdzą się świetnie zarówno w formie szaszłyków, jak i solo np. z dodatkiem dipu. Sięgnij po przepis na grillowane karczochy z sosem Harissa i chrupnij ulubione warzywa!

Dla kogo?

Dla wegetarian, wegan oraz dla wszystkich osób, które chciałyby spróbować jarskich przysmaków z grilla.

Na jaką okazję?

Grillowane karczochy z sosem Harissa sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także w formie przekąski. Uwaga, to chrupanie uzależnia!

Czy wiesz, że?

Harissa to używana w kuchni Maghrebu przyprawa lub pasta z papryki chili (pieprzy cayenne), czosnku, z dodatkiem kolendry, kminku. Świetnie komponuje się z kaszami, chlebem, warzywami, makaronami i zupami.

Dla urozmaicenia:

Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz grillować.