
Składniki
2 opakowania
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
100 mililitrów
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karczochy odcedź. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Karczochy zamarynuj w oliwie, otartej skórce z cytryny, czosnki i pietruszce.

Krok 2
Następnie grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 3
Sos Hellmann's połącz z jogurtem i przyprawą Harissa Knorr.

Krok 4
Sos dopraw miodem, opcjonalnie sokiem z cytryny i podawaj z grillowanymi karczochami.


Dobra rada:
Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz zgrillować.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane karczochy z sosem Harissa
Czy grillowanie musi kojarzyć się tylko z kilogramami mięsa? Czy wegetarianie i weganie, widząc dania z rusztu, muszą obejść się ze smakiem? Nic bardziej mylnego! Co powiesz na chrupiące, aromatyczne, grillowane warzywa? Sprawdzą się świetnie zarówno w formie szaszłyków, jak i solo np. z dodatkiem dipu. Sięgnij po przepis na grillowane karczochy z sosem Harissa i chrupnij ulubione warzywa!
Dla kogo?
Dla wegetarian, wegan oraz dla wszystkich osób, które chciałyby spróbować jarskich przysmaków z grilla.
Na jaką okazję?
Grillowane karczochy z sosem Harissa sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także w formie przekąski. Uwaga, to chrupanie uzależnia!
Czy wiesz, że?
Harissa to używana w kuchni Maghrebu przyprawa lub pasta z papryki chili (pieprzy cayenne), czosnku, z dodatkiem kolendry, kminku. Świetnie komponuje się z kaszami, chlebem, warzywami, makaronami i zupami.
Dla urozmaicenia:
Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz grillować.