Hamburger z pomidorową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hamburger z pomidorową salsą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

heart
601 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

2 gramy

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy łyżki ketchupu i starte na tarce ogórki wymieszaj z mielonym mięsem. Dopraw je do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości hamburgery, usmaż je na patelni grillowej.

Hamburger z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Przygotuj salsę. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę, dodaj posiekaną kolendrę, szczypior oraz posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Całość dopraw pozostałym ketchupem i oliwą z oliwek. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Hamburger z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Bułkę przekrój, opiecz w piekarniku. Posmaruj sosem zrobionym z dwóch łyżek ketchupu i majonezu. Na bułce ułóż liść sałaty, na sałacie hamburgera. Na mięso nałóż salsę. Całość przykryj górną częścią bułki i przekłuj wykałaczką.

Hamburger z pomidorową salsą - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby hamburger był soczysty w wołowinie musi znaleźć się odpowiednia ilość tłuszczu, który wytapiając się podczas smażenia sprawi, że mięso nie będzie twarde.

4

Opinie o przepisie

  • Jurek

    Jurek , 17.04.2024

    Kto raz spróbował ten wie, pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • amelia franaszek

    amelia franaszek , 28.05.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ruli Żuli

    Ruli Żuli , 28.05.2018

    czy ułożenie gorącego kotleta nie zepsuje smaku sałaty? przecież powinna być chrupiąca a tak to będzie ugotowana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Kowalska

    Weronika Kowalska , 26.05.2018

    To ma być przystawka?! Takim hamburgerem zatka się tak,że nic więcej się nie zmieści.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hamburger z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hamburger z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hamburger z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hamburger z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hamburger z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hamburger z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hamburger z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hamburger z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona karkówka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hamburger z pomidorową salsąHamburger z pomidorową salsą

Trzy łyżki ketchupu i starte na tarce ogórki wymieszaj z mielonym mięsem. Dopraw je do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości hamburgery, usmaż je na patelni grillowej.