Burgery z grilla – przepis z mięsa mielonego: wołowe | Przepisy.pl pixel

Burgery z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
884 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na oleju.

Burgery z grilla   - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj cebulę z czosnkiem, sos worchester, musztardę oraz przyprawę Knorr. Wyrób dokładnie masę.

Burgery z grilla   - Krok 2

Krok 3

Z mięsa formuj najpierw kule, każda o wadze 100-120 gram, a następnie okrągłe placki. Odstaw je do lodówki na około 2 godziny.

Burgery z grilla   - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie mięso smaż na grillu po około 6-8 minut z obu stron. Burgery powinny być lekko różowe w środku. Podawaj samodzielnie lub z klasyczną bułką i ulubionymi dodatkami.

Burgery z grilla   - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na gorące usmażone mięso możesz położyć plaster żółtego sera i poczekać, aż się rozpuści lub, na przykład, chrupiące plastry bekonu.

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z grilla  Burgery z grilla

Scena rodem z amerykańskiego filmu – piękny ogródek, grupa uśmiechniętych ludzi i grillowane burgery. Ten jedyny w swoim rodzaju kulinarny klimat możesz w łatwy sposób odtworzyć w swoim domu. Burgery z grilla to niewątpliwy klasyk kuchni amerykańskiej, ale bez problemu możesz je przygotować według własnych upodobań. Wolisz je podane klasycznie z bułką i warzywami czy na liściach rukoli, przykryte grillowaną papryką i cebulką? Wybór należy do ciebie. Ważne jest jednak, aby odpowiednio przyrządzić wołowe mięso mielone, z którego powstaną burgery na grillu. Dodaj do mięsa sos Worcester i musztardę dijon, które nadadzą kotletom charakteru i smaku. Długość grillowania burgerów zależy od grubości mięsnych porcji. Zwykle wystarczy 6-8 minut na każdej stronie. Do dzieła!

Dla kogo?

Burgery na grillu przygotuje każdy, kto jest miłośnikiem tradycyjnej, amerykańskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Hamburgery z grilla to idealna przekąska imprezowa, ale także propozycja na danie obiadowe lub kolacyjne.

Czy wiesz, że?

Hamburger wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie w 1904 roku przepis na bułkę z mięsnym kotletem zaproponował garncarz Fletcher Davis. Na przestrzeni lat danie przeszło ogromną metamorfozę, zyskując nowe składniki, dodatki, a także nazwy.

Dla urozmaicenia:

Doskonale smakują zarówno burgery z grilla elektrycznego, jak i zz patelni grillowej, dzięki czemu potrawę możesz serwować przez cały rok.