Burgery gofrowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery gofrowe

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

5

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

175 mililitrów

75 gramów

50 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

400 gramów

0.5 opakowania

0.5 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj gofry: jajka wbij do miski i miksuj przez 7 minut, aż zrobią się puszyste. Dodaj do nich mleko, przesianą mąkę i 2 łyżki oleju. Zmiksuj do połączenia składników.

Krok 2

Odłóż na później kilka liści szpinaku, resztę posiekaj drobno i dodaj do ciasta, zamieszaj. Do ciasta dodaj stary żółty ser, gałkę muszkatołową, sól i przyprawy. Zamieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut, a następnie upiecz je w gofrownicy.

Krok 3

Połowę opakowania Fix do soczystych burgerów wymieszaj z wodą (proporcje wg informacji podanych na opakowaniu) a następnie połącz dokładnie z mięsem. Opcjonalnie dodaj do mięsa drobno posiekaną pikantną papryczkę, całość wymieszaj.

Krok 4

Burgery podziel na 4 porcje, możesz uformować je w dłoniach lub za pomocą specjalnej foremki.

Krok 5

Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj jej powierzchnię cienką warstwą oleju. Smaż burgery z obu stron. Po odwróceniu, połóż na wierzchu każdego burgera plaster sera, aby się roztopił.

Krok 6

Gofry posmaruj ulubionym sosem, dodaj plaster pomidora, plastry cebuli, liście szpinaku, usmażone burgery i przykryj gofrem. Opcjonalnie możesz dodać startą marchewkę. Jedz póki ciepłe, smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 23.01.2023

    Dla mnie sztos. Uwielbiam wytrawne gofry z dodatkiem szpinaku fajnie wyglądają i smakują. Burger to nie zawsze musi być bułka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej