Tarta ze szpinakiem i łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

47

heart
655 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

790 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1374 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

2.5 łyżki

1 szklanka

nadzienie:

450 gramów

1 opakowanie

120 gramów

3 sztuki

wierzch:

2 sztuki

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mąkę wymieszaj z oliwą, następnie dodaj zimną wodę i wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 8-10 min. Po upieczeniu - wyjmij ciasto z piekarnika.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Łososia ugotuj na parze.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak rozmroź w rondelku, następnie ostudź i odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj z saszetką Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Na podpieczone ciasto wyłóż szpinak, następnie ułóż plastry pomidora i kawałki ugotowanego łososia.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 4

Krok 5

Jajka roztrzep i wymieszaj z opakowaniem jogurtu naturalnego. Wylej na wierzch tarty. Piecz przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Każda porcja dania zawiera aż 5,9 μg witaminy D, co stanowi ponad 118% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Witamina D bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej wzmacniając zęby i kości. Łosoś należy do ryb tłustych tak jak m.in. troć, makrela i halibut. Wszystkie one zawierają kwasy omega 3 i omega 6 w odpowiedniej proporcji.

1

Opinie o przepisie

  • Ann Bar

    Ann Bar , 19.12.2017

    To ekhm ten tego.. fix zamieniłam na ten do tagiatelle z kurczakiem, a zamiast łososia - indyk.. pomieszanie z poplątaniem :-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki po bolońsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i łososiemTarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem to propozycja na wytrawną przekąskę, która sprawdzi się również jako zdrowy obiad. Kruchy spód uzupełnia wyrazisty farsz, a wszystko to przykrywa kremowy wierzch składający się z jogurtu naturalnego i jajek. Zasugeruj się przepisem, a przygotowanie tej tarty będzie wyjątkowo proste. Na początek przygotuj kruche ciasto i wyłóż nim formę – piecz przez kilka minut. Kiedy podstawa jest już gotowa, czas na pozostałe składniki. Łososia oczyść i ugotuj na parze. Jeśli wykorzystujesz mrożony szpinak, odciśnij z niego nadmiar wody, a na koniec wymieszaj z zawartością opakowania sosu. Wyłóż nim przygotowany wcześniej spód, rozłóż na nim pokrojone w plastry pomidory i kawałki ugotowanego łososia (zastąp go ewentualnie makrelą lub halibutem). Na koniec wymieszaj jajka z jogurtem naturalnym i wylej na wierzch tarty. Piecz przez kilkadziesiąt minut i podawaj jeszcze ciepłe. Fit tartę możesz ozdobić świeżymi liśćmi szpinaku lub bazylii. Dzięki temu przepisowi przygotujesz smaczną i zdrową przekąskę – skorzystaj z niego.