Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżka

50 gramów

6 łyżek

glazura do skrzydełek:

5 sztuk

2 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos mieszając w moździerzu włoskie orzechy, brązowy cukier, posiekany tymianek, czosnek, ketchup Hellmann's, sok oraz otartą skórkę z cytryny.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu i dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Na koniec grillowania, skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie i przełóż na półmisek. Podawaj z pozostała marynatą.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również pałki czy udka z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie

Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.