Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włącz piekarni na 180°C. Z dyni zetnij górną część która później posłuży jako przykrywka. Miąższ wydrąż łyżką. Skrop oba kawałki dyni oliwą, posyp szczyptą soli morskiej i piecz aż będzie miękka, ok 20 minut.

Krok 2

Ryż oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 3

Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć i podsmaż wszystko na patelni prze 2-3 minuty doprawiając przyprawą Knorr.

Krok 4

Pomidory pokrój w kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, następnie przełóż wszystko do dużej miski, dodaj smażone warzywa, ryż, soczewicę i lekko wymieszaj.

Krok 5

Sałatkę włóż do upieczonej dyni i całość zapiekaj dodatkowe 5 minut. Podawaj z przykrywką. Do dekoracji możesz użyć świeżych listków kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczoną dynię Hokkaido możesz jeść razem z skórką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukiniąDynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią

Nadziewane pomidory, faszerowane papryki – te specjały znamy wszyscy. Nadszedł jednak czas na małe urozmaicenie! Wypróbuj przepis na dynię nadziewaną dzikim ryżem i cukinią. Gwarantujemy, że wyjątkowy dobór składników zagości na stałe w Twojej kuchni.

Dla kogo?

To smaczna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią próbować nowych smaków oraz form. Nadziewana dynia jest wyjątkowo oryginalnym daniem – z pewnością zaciekawi nawet najbardziej opornych kulinarnych tradycjonalistów.

Na jaką okazję?

Weekendowy obiad dla całej rodziny? Zaplanuj na tę okazję coś specjalnego! Nadziewana dynia z ryżem sprawdzi się rewelacyjnie.

Czy wiesz, że?

Dziki ryż często sprzedawany jest w mieszankach z brązowym lub białym ryżem, gdyż nie uprawia się go komercyjnie. Z tego powodu jest trudno dostępny w wielu rejonach świata. Cechuje się wyśmienitym, orzechowym i nieco torfowym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Do nadziewanych warzyw dobrze pasuje gęsty, pomidorowy przecier, czyli passata lub pomidory z puszki.