Tarta prowansalska – z pomidorami koktajlowymi | Przepisy.pl pixel

Prowansalska tarta z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
1954 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

900 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

ciasto:

1 szklanka

120 gramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Formę do tarty wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 4

Krok 5

Tartę oprósz listkami ziół, posyp parmezanem i przyprawami. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Tartę podawaj lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą .

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • ddddddd ddddddddd

    ddddddd ddddddddd , 28.09.2015

    Tylko 1 lyzka masla do ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ddddddd ddddddddd

    ddddddd ddddddddd , 28.09.2015

    Tylko 1 łyzka masła do ciasta??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prowansalska tarta z pomidoramiProwansalska tarta z pomidorami

Niektóre przepisy zapadają w pamięci na długo i chce się do nich wracać. Z pewnością do tego grona należy apetyczna tarta prowansalska z pomidorami, serem kozim i tartym parmezanem. Zapoznaj się z listą składników i rozpocznij przygotowania tego francuskiego przysmaku, o którym tak dużo się mówi. Do dzieła!

Dla kogo?

Tarta z pomidorkami koktajlowymi zasmakuje wszystkim fanom warzyw, delikatnego ciasta oraz serów. Uwierz nam, że kompozycja tych składników wypada naprawdę smakowicie. Potwierdzenie naszych słów znajdziesz w recepturze, która już na Ciebie czeka!

Na jaką okazję?

Tarta z pomidorami będzie idealną przekąską podczas spotkania ze znajomymi. Możesz także wziąć ją ze sobą na wynos, gdy będziesz odwiedzać rodzinę lub przyjaciół. Wszyscy z pewnością docenią taki gest i Twoje umiejętności. Obserwuj, jak tarta pomidorowa szybko znika z talerzy!

Czy wiesz, że?

Nasza receptura jest naprawdę prosta. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut. Później tarta z serem i pomidorami powinna zostać uzupełniona o produkty z listy składników.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz, aby prowansalska tarta z pomidorami miała więcej dodatków, to śmiało uzupełnij naszą recepturę o ulubione składniki. Możesz zaszaleć z różnymi rodzajami serów lub warzyw. Wybierz kompozycję według swoich upodobań, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowała Ci tarta.