Składniki
5 sztuk
4 plastry
0.5 sztuki
5 sztuk
1 opakowanie
ciasto:
500 gramów
500 mililitrów
10 gramów
5 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
5 gramów
5 gramów
2 łyżki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj miskę i połącz w niej wszystkie składniki na ciasto. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i postaw w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
Krok 2
Przygotuj sos do pizzy. W rondelku podgrzej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i Przyprawę Włoskie Zioła Knorr. Wymieszane składniki doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki. W paski pokrój także szynkę.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).
Krok 5
Podwiń lekko brzegi ciasta, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem.
Krok 6
Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220°C i piecz pizzę około 15 minut. Smacznego!

Dobra rada:
Jeśli wyrobione ciasto na domową pizzę wciąż lepi się do palców, oprósz je delikatnie mąką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza domowa - VIDEO
Pizza domowa może smakować jak ta zamówiona we włoskiej pizzerii. Wystarczy dobry przepis, trochę wolnego czasu i odpowiednie składniki. Do jej przygotowania nie potrzebujesz profesjonalnego pieca do pizzy. Wystarczy klasyczny piekarnik i podstawowe kulinarne umiejętności. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszną domową pizzę we własnej kuchni!
Dla kogo?
Pizza domowa zasmakuje wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. To pyszne danie to propozycja dla dorosłych i dzieci na wiele różnych okazji.
Na jaką okazję?
Przygotuj pizzę domową na obiad lub kolację dla całej rodziny. Pyszny placek z serem i dodatkami możesz też zaserwować swoim gościom na niezobowiązującej imprezie. Pizza domowa to strzał w dziesiątkę jako smaczna przekąska na ciepło na urodzinach dziecka.
Czy wiesz, że?
Podstawą dobrej pizzy jest porządnie wyrobione ciasto z drożdżami oraz smaczny sos pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Lekkie zawinięcie brzegów ciasta do góry zapobiegnie spłynięciu sosu i pobrudzeniu piekarnika. A potem pozostaje tylko… Oblizać palce!
Dla urozmaicenia:
Pizza domowa może mieć wiele różnych wariantów, ponieważ możesz dowolnie eksperymentować z jej składnikami. Dodaj ulubione warzywa (pomidory, kukurydzę, karczochy, fasolę, szpinak) lub zmodyfikuj jej smak o soczystą szynkę, paski kurczaka lub szarpaną wołowinę. Możliwości są nieograniczone!