
Składniki
ciasto na pizze:
500 gramów
200 gramów
4.5 dekagrama
2.5 grama
50 gramów
300 mililitrów
50 mililitrów
1 opakowanie
farsz do pizzy:
300 mililitrów
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
dip czosnkowy do pizzy:
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie pizzy carbonara zacznij od wsypania do dużej miski wszystkich składników na ciasto: mąki pszennej, drożdży, soli, cukru, a także wody i oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Połącz je ze sobą i dobrze wyrób dłońmi. Ciasto powinno być jędrne i pozbawione grudek z mąki. Potem przykryj miskę z ciastem płócienną ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno ono wyrosnąć.

Krok 2
Po 40 minutach odsłoń ciasto i jeszcze raz wyrób je ręką. Jeśli przykleja ci się do dłoni, możesz podsypać je odrobiną mąki. Następnie podziel ciasto na 4-6 porcji podobnej wielkości i uformuj je w kulki.

Krok 3
Pora na rozwałkowanie ciasta – przyda ci się stolnica, ale sprawdzi się w tym także gładki blat stołu. Delikatnie podsyp mąką tę powierzchnię, aby ciasto się nie przyklejało. Uformuj z niego okrągłe placki –każdą porcję rozciągnij dłońmi lub rozwałkuj. Następnie przygotuj blachę, którą wyłożysz pergaminem lub papierem do pieczenia, i ułóż na niej placki do pizzy.

Krok 4
Na tym etapie przygotowań możesz już rozgrzać piekarnik do 250°C w trybie góra-dół. Zajmij się w tym czasie przygotowaniem sosu. W małym rondelku wymieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z 300 mililitrami śmietany, zagotuj i odstaw na chwilę. Po wystygnięciu posmaruj sosem placki do pizzy.

Krok 5
Następnie pokrój cebulę i cukinię w plastry. Posyp placki do pizzy startą mozzarellą, ułóż plastry boczku, pokrojoną cebulę i cukinię.

Krok 6
Wstaw pizzę w stylu carbonara do piekarnika na jego najniższe piętro – to ważne dla dobrego wypieczenia ciasta. Piecz je przez około 20-30 minut. W tym czasie zrób dip – wymieszaj ze sobą wszystkie jego składniki i odstaw na 5 minut. Następnie wyjmij pizze z piekarnika i ostudź przez chwilę, a potem pokrój w ćwiartki. Podawaj na gorąco z dipem czosnkowym. Smacznego!


Dobra rada:
Dopraw pizzę do smaku swoimi ulubionymi przyprawami – do śmietanowego sosu carbonara pasuje świeżo zmielony czarny pieprz oraz oregano.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biała pizza carbonara
Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej oryginalnej potrawy jest wyrobienie ciasta na pizzę ze standardowych składników, czyli m.in. mąki, oliwy i drożdży. Połącz je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby spód wyrósł. Następnie zagnieć je na stolnicy i podziel na sześć kul. Każdą z nich rozwałkuj lub rozciągnij dłonią, aby powstały okrągłe placki. Błyskawiczny sos czosnkowy w proszku wymieszaj z zagotowaną śmietaną, a gdy przestygnie posmaruj nim pizze. Każdą z nich posyp startą mozzarellą, po czym na wierzchu ułóż starannie kawałki cukinii, plastry wędzonego boczku oraz krążki cebuli. Placki umieść na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Dla kogo?
Ten przepis powinien zainteresować zwłaszcza fanów kuchni włoskiej, ponieważ łączy pizzę oraz śmietanowy sos carbonara, który zazwyczaj jest podawany z makaronem. Przyrządź ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie dzięki przepisowi na białą pizzę carbonara!
Na jaką okazję?
Szukasz przekąski na wieczór? Przygotuj szybką pizzę carbonara i pokrój ją w małe, wygodne do trzymania i maczania w sosie kawałki. Podawaj z dipem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Czy wiesz, że?
Włoską nazwę „alla carbonara” można przetłumaczyć na język polski jako „z węglem”. Czy jej autorowi nie chodziło przypadkiem o świeżo mielony pieprz na tle białego sosu? Naszym zdaniem to dobry trop.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentuj z przyprawami, nie tylko wspomnianym czarnym pieprzem. Dobrze sprawdzi się także szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.