Pizza pepperoni - przepis domowy: składniki, kroki | Przepisy.pl pixel

Pizza pepperoni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
750 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

528 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto do pizzy. Na stolnicy lub blacie rozsyp mąkę i uformuj kopiec. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto – powinno ono mieć jednolitą konsystencję i być elastyczne. Gotowe ciasto skrop wodą odstaw na 10 minut do lodówki, po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Pizza pepperoni  - Krok 1

Krok 2

Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Powinny mieć około 1 centymetr grubości. W miseczce wymieszaj ze sobą składniki na sos i posmaruj placki, starając się zachować ranty.

Pizza pepperoni  - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu pizzy ułóż starty ser mozzarella oraz paprykę chili (ilość według uznania), dodaj plastry kiełbasy pepperoni i piórka cebuli, a następnie posyp przyprawą czosnek Knorr. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut.

Pizza pepperoni  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pizza pepperoni smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Serwuj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, a przekonasz się, jak szybko znika z talerzy.

7

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. Sos - dodać świeżych pomidorów, wysmażyć, zamiast wody! Za dużo cukru w cieście! i proponuję zamienić olej na oliwę z oliwek, albo dopisać, że to ma być olej rzepakowy. W składnikach podane są 2 łyżki oliwy, chyba jej już nie potrzeba, bo mozzarella i kiełbasa mają tłuszczu wystarczająco.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Tutaj małą modyfikację zaproponuję, w której nie tylko wegetarianin się lubuje. Pizza na spodzie z kalafiora, to zmiana niby niewielka, a jednak spora… Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy go w wodzie przez okres ok. 5 minuteczek. Po ostygnięciu - przez lnianą ściereczkę sok z niego wyciskamy. Dodajemy jajko, sól, pieprz, parmezan/ mozzarellę, bazylię, oregano i czosnek - i gotowe „ciasto” mamy. Wykładamy je na blachę do pieczenia i ręką na kształt koła modelujemy, Ok. 20 minut w rozgrzanym do 220 st. piekarniku pieczemy :-) Potem już z załączonego przepisu korzystamy i oryginalną pizzę pepperoni się zajadamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 28.06.2021

    TAK. Bardzo tą pizzę z mężem lubimy, czasem pepperoni- chorizo zastąpimy ;) Byle byłaby chrupiąca, pikantna i charakterna, jeśli chodzi o dokładkę to ma asertywność jest tu mierna :D Czy Wy też tak macie, że się tak pizzą zajadacie???? :D :) Pozdrawiam Wszystkich pizzo - żerców! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 27.06.2021

    TAK. Ja najpierw sos pomidorowy przygotuję, w kuchni jak mistrzyni się czuję! Na patelni oliwę podgrzeję, moja buzia na myśl o pizzy się śmieje! Następnie dorzucam czosnek, liście bazylii i puszkę pomidorów, w tej pizzy nie zabraknie włoskich walorów! Solą i pieprzem sos doprawiam, tym daniem całej rodzinie radość sprawiam! Następnie sos przecieram i ponownie gotuję, ja włoską atmosferę w powietrzu czuję! Odczyn z wody, oliwy, soli do mąki dodaję, praca w kuchni radość mi daje! Ciasto wyrabiam, a następnie pozostawiam, by wyrosło, ściereczką przykrywając i radośnie przy tym śpiewając. Gdy ciasto będzie gotowe, pizzę na blaszce formuję, niech pizza pepperoni w kuchni króluje! Pizzę polewam sosem, startym serem posypuję i układam plasterki pepperoni, chyba ktoś dziś smak Włoch dogoni! Cebulę, paprykę i oliwki dodaję, świat taki smakowity się staje... Pizzę piekę w piekarniku, a gdy będzie gotowa, wyjmuję i jem - życzyć udanych wakacji wszystkim chcę!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 16.06.2021

    TAK. Dla uzupełnienia koloru i smaku zawsze dodaję papryczki jalapeno i zielone oliwki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monisia teee

    monisia teee , 08.03.2016

    przepyszna ;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 24.04.2015

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza pepperoni Pizza pepperoni

Co to jest pizza pepperoni? Przepis na ten placek bazuje na nieco ostrej włoskiej kiełbasie pepperoni. Domowa pizza pepperoni na cienkim cieście z pewnością przyciągnie uwagę zapachem i smakiem. Jak każdą pizzę, tak i tę wersję można urozmaicać o dodatkowe składniki mięsne i warzywne. Bez trudu dopasujesz zatem nasz przepis na pizzę pepperoni do swoich preferencji! Wypróbuj go i przyrządź bez trudu domową pizzę pepperoni.

Dla kogo?

Dla fanów włoskich kulinariów, którzy lubią gotować po swojemu. Przepis na pizzę pepperoni potraktuj jako bazę do eksperymentów z kolorowymi dodatkami, zarówno warzywnymi, mięsnymi, jak i serowymi. Trudno więc będzie znaleźć osobę, której ten specjał nie zasmakuje!

Na jaką okazję?

Pizza z pepperoni smakuje doskonale i możesz serwować ją na każdą okazję. Sekret wyrazistego smaku pizzy kryje się w intensywnym sosie pomidorowym. W sezonie letnim sięgnij po świeże pomidory, które wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i zaprawić przecierem pomidorowym. Zimą korzystaj z pikli lub samego przecieru. Jego ostrość wzmocni papryka chili.

Czy wiesz, że?

Co jest tajemnicą dania, jakim jest pizza pepperoni? Składniki! Kluczowym elementem przepisu na pizzę pepperoni jest włoska kiełbasa o takiej samej nazwie. Warto kupić dobrej jakości produkt, by móc delektować się smakiem prawdziwej pizzy pepperoni własnego autorstwa.

Dla urozmaicenia:

Jak może smakować pizza pepperoni? Przepis zakłada oszczędne użycie składników, ale zawsze możesz dodać coś od siebie. Placek dobrze skomponuje się z kawałkami papryki, pieczarkami, cebulą, liśćmi szpinaku i brokułem. Jakie jeszcze składniki do pizzy pepperoni warto uwzględnić? Przed włożeniem potrawy do piekarnika oprósz ją startym żółtym serem, np. goudą. Ewentualnie zastąp go kawałkami mozzarelli lub serem feta.