Pizza grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

125 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż posiekany czosnek wraz z pokrojonymi grzybami.

Krok 2

Jak tylko zobaczysz, że grzyby chcą puścić sok, natychmiast dodaj szpinak, sok z cytryny, sól, pieprz i zdejmij z ognia po kilku minutach.

Krok 3

Na blachę do pieczenia wyłóż spody pod pizzę, nasmaruj je sosem Spaghetti Toscana Knorr, przełóż grzyby ze szpinakiem, posyp kruszonym kozim serem i piecz w piekarniku w 200 °C przez 10 minut.

Krok 4

Skrop pizzę oliwą z oliwek, posyp pokrojonym szczypiorkiem i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 18.11.2016

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza grzybowaPizza grzybowa

Pachnąca grzybami pizza ze szpinakiem i kozim serem to propozycja na jesienną wersję tego popularnego dania. Przygotowuje się ją na gotowym spodzie z mieszanki świeżych grzybów, sosu pomidorowego, czosnku i miękkiego sera koziego. Pizza grzybowa podawana z kleksem kwaśnej śmietany i posypana szczypiorkiem będzie smaczną, ciepłą kolacją. Intensywny smak grzybów bardzo dobrze komponuje się z kozim serem, ale potrawa może być też podawana z serem pleśniowym typu gorgonzola, serem feta lub wędzonym. W ten sposób delikatnie zaostrzysz jej smak. Pizza będzie również świetnie współgrała z parmezanem. Zamiast śmietany serwuje się ją często z sosem serowym lub czosnkowym. Odpowiednie dodatki do niej to m.in. oliwa ziołowa oraz tymianek. Jeśli chcesz podać danie podczas przyjęcia, przygotuj je w postaci mini pizz i udekoruj orzechami włoskimi lub pomidorami koktajlowymi. Ta prosta przekąska przypadnie do gustu szczególnie fanom grzybów i włoskiej pizzy. Masz ochotę ją przyrządzić? Zapoznaj się z przepisem!