Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 dekagramy

1 łyżka

2 sztuki

1 opakowanie

15 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Tofu odsączamy, kroimy w kostkę.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.

Krok 4

Przygotowujemy sos. Sos słodko - kwaśny mieszamy przeciśniętymi ząbkami czosnku. Powstałym sosem smarujemy wierzch pizzy. Na wierzchu układamy tofu, oprószamy pizzę oregano.

Krok 5

Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min. Przed podaniem można polać ketchupem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Focaccia
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej