Ryż słodko-ostry z mango i kokosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż i ostudź go. Dojrzałe mango pokrój w kostkę i następnie połowę zmieszaj z przyprawą masala.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 1

Krok 2

Na oleju, ciągle mieszając, podsmaż gorczycę, soczewicę, chilli i listki curry. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodaj orzeszki ziemne i jeszcze smaż przez chwilę.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 2

Krok 3

Następnie dorzuć resztę pokrojonego na kawałki mango, wiórki kokosowe i owoce odsączone z soku.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 3

Krok 4

Sos słodko-kwaśny Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 4

Krok 5

Gdy owoce się podgotują, dodaj przyprawę garam masala oraz sos słodko-kwaśny. Gotuj kilka minut, żeby połączyły się smaki. Dodaj do ryżu, kiedy sos trochę się ochłodzi wymieszaj. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Pati Kapala

    Pati Kapala , 20.06.2016

    Weronika Kapala

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż słodko-ostry z mango i kokosemRyż słodko-ostry z mango i kokosem

Ugotuj ryż i ostudź go. Dojrzałe mango pokrój w kostkę i następnie połowę zmieszaj z przyprawą masala.