Ryż masala kedgeree przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż masala kedgeree

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.25 łyżeczki

300 gramów

0.25 łyżeczki

150 gramów

0.5 łyżeczki

75 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.

Ryż masala kedgeree - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w cienkie plastry, smaż na rozgrzanym maśle ghee, aż staną się brązowe. Połowę cebuli wyciągnij i odstaw.

Ryż masala kedgeree - Krok 2

Krok 3

Do masła ghee z cebulą dodaj przyprawiony czosnek, cynamon i goździki. Dorzuć ryż z soczewicą, dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.

Ryż masala kedgeree - Krok 3

Krok 4

Do ryżu z soczewicą wlej 500 mililitrów wody, dodaj kostkę Knorr oraz gorczycę. Gotuj tak długo, aż ryż i soczewica będą miękkie. Podawaj do dań głównych ozdobione podsmażoną cebulką.

Ryż masala kedgeree - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż masala kedgereeRyż masala kedgeree

Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.