Ragout bolognese - spaghetii: przepis z sosem | Przepisy.pl pixel

Klasyczne ragout bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
462 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

400 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

80 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Klasyczne ragout bolognese  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobna kosteczkę cebulę i seler. Smaż aż warzywa delikatnie zaczną brązowieć. Dodaj mięso mielone i smaż aż zrobi się zupełnie suche.Następnie dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz a wino zupełnie odparuje.

Klasyczne ragout bolognese  - Krok 2

Krok 3

Dodaj wtedy pomidory z puszki oraz zawartość opakowania Knorra. Nada ono potrawie prawdziwie włoski smak oraz poprawi konsystencję sosu. Wszystko razem gotuj dwie minuty po czym dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Klasyczne ragout bolognese  - Krok 3

Krok 4

Gotowe ragout połącz z ugotowanym wcześniej makaronem. Podawaj posypane tartym parmezanem.

Klasyczne ragout bolognese  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Odrobina chilli nada potrawie zdecydowanie bardziej intensywnego smaku.

22

Opinie o przepisie

  • Jakub Bartoszewski

    Jakub Bartoszewski , 15.04.2016

    I do tego proszek Knorr, ladny syf tu widze promowany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mielczarek

    Katarzyna Mielczarek , 14.04.2016

    Żeby było to danie włoskie to zdecydowcania przyprawy typu oregano,bazylia, według upodobań, najlepiej świeże, broń Boże z torebki :-) No i duży błąd z makaronem w przepisie. Makaron musi być gorący, nie przelany wodą, czyli nie hartowany. W ostatniej fazie robimy makaron i gorący mieszamy z sosem! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kardas

    Grażyna Kardas , 14.04.2016

    Jak jak kocham wszelkie kluchy ,nawet niech się nazywają makarony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Suchodolski

    Waldemar Suchodolski , 14.04.2016

    Wychodzi na to, że gdyby nie włosi to Polacy by z głodu umarli. Gdzie Polskie dania. M oże trochę patriotyzmu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Adamowicz

    Ela Adamowicz , 14.04.2016

    Wino po ugotowaniu nie ma żadnych procentów i nie szkodzi dzieciom, natomiast smak pozostaje a jest to produkt naturalny z winogron samo zdrowie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Arendt

    Marek Arendt , 14.04.2016

    A włoskie przyprawy? Gałązka rozmarynu i kilka listków bazylii. Dla smakoszy dodaje się już na talerzu olej z peperoncino. Teraz jest to włoskie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Papoń

    Władysława Papoń , 14.04.2016

    Bardzo lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Mikita

    Michał Mikita , 14.04.2016

    Dla mnie włoski makaron to byle co nie do strawienia i bez smaku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 14.04.2016

    Pychota uwielbiam wloskie dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Korendo

    Marzena Korendo , 14.04.2016

    lubię włoskie dania ,ale trochę zmodyfikowane w/g polskich upodobań- ....mogłabym zajadać makarony z dodatkami co dzień -tyle ,ze wszystko "idzie w boczki".....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Dera

    Jerzy Dera , 14.04.2016

    tak smacznie gotujecie więc wpraszam się jeden tydzien u krysi drugi u kamili j d

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szewczyk

    Agnieszka Szewczyk , 14.04.2016

    Uwielbiam klasyczne ragout z czerwonym winem i koniecznie z włoskim jajecznym tagliatelle..i z pełnych produktów a nie z torebki.. Włoska kuchnia jest prosta i szybka wystarczy wyczucie smaku i odrobina fantazji...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Dusza

    Wiktoria Dusza , 14.04.2016

    Klasyczny to napewno bez Knora a poza tym ile kucharek tyle klasyki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Koniarski

    Zbigniew Koniarski , 14.04.2016

    Zamiast makaronu kopytka,zamiast wołowiny ładny kawałek wieprzowiny,nic nie smażyć tylko gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny, w warzywach z naturalnymi przyprawami wg smaku.Koszt 1/3 tego,co włoskie a smak polski !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik , 14.04.2016

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Blak

    Janina Blak , 14.04.2016

    Pozdrawiam i smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Warszta

    Janina Warszta , 14.04.2016

    Dobre jak się zrobi samemu a nie z torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gabryjelska

    Anna Gabryjelska , 14.04.2016

    fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Pawlowski

    Wojtek Pawlowski , 14.04.2016

    Klasyka dla kogo ? Bo na pewno nie dla tych co chcą być fit (i zdrowi przy okazji).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Karpinski

    Alfred Karpinski , 14.04.2016

    Kaszana wolę pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Krasnopolska

    Honorata Krasnopolska , 14.04.2016

    Właśnie dzisiaj robię w wersji bez wina (dla dzieci :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Pałka

    Stefan Pałka , 14.04.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczne ragout bolognese Klasyczne ragout bolognese

Makaron ugotuj al dente.