Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami
łatwe
1705 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
12 sztuk
2 łyżki
2 sztuki
100 gramów
2 opakowania
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonych pomidorów, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Mięsny farsz odstaw na bok, aby wystygł. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Krok 2
Do zimnego już mięsa dodaj orzeszki pinii, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i mozzarellę.

Krok 3
Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj.

Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnij rurki makaronu i ułóż je ściśle na dnie naczynia żaroodpornego. Polej sosem pomidorowym i kilkoma łyżkami śmietany. Całość oprósz tartą mozzarellą.

Krok 5
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut.


Dobra rada:
Orzeszki pinii możesz zastąpić np. pokruszonymi orzeszkami nerkowca. Mięsny farsz możesz doprawić ostrą papryczką chilli. Potrawa nabierze wtedy pikantnego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Cannelloni, mozzarella i pomidory — przygotuj pełne smaków danie inspirowane kuchnią włoską! Do uzyskania najlepszych efektów w kuchni wystarczą chęci, potrzebne składniki i nasza receptura, której nie sposób się oprzeć. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak przyrządzić makaron cannelloni z mozzarellą i pomidorami!
Dla kogo?
To danie będzie strzałem w dziesiątkę dla osób lubiących makarony w aromatycznych sosach. Do zrobienia cannelloni z mozzarellą i pomidorami dobrze sprawdzą się suszone warzywa w zalewie z oleju z dodatkiem ziół, czarnych oliwek lub kaparów. Przygotuj sos — do zeszklonej cebuli i czosnku dołącz pomidory.
Na jaką okazję?
Cannelloni z mięsem mielonym i mozzarellą to idealna propozycja na codzienny obiad dla domowników. Uważaj, danie szybko zniknie z talerzy! Włoski specjał cannelloni z suszonymi pomidorami może również podbić podniebienia gości, gdy wpadną Cię odwiedzić. Zaserwuj im ten specjał!
Czy wiesz, że?
Wybierając mięso mielone, zadbaj o to, aby było wysokiej jakości. Odpowiedni wybór to np. mieszanka wołowiny gulaszowej i łopatki wieprzowej. Na odrobinie tłuszczu podsmażaj mięso do momentu, aż odparują z niego soki. Dodaj przyprawę i obrane ze skórki pomidory konserwowe. Pycha!
Dla urozmaicenia:
Cannelloni napełnij przygotowanym farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym – wierzch polej sosem i śmietaną, po czym posyp startą mozzarellą. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku i na koniec ozdób listkami bazylii. Sprawdź nasz przepis na pyszne cannelloni i zaserwuj je przy najbliższej okazji!