Cannelloni z serem, szpinakiem - z fetą i cukinią | Przepisy.pl pixel

Cannelloni z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
518 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu przesmaż posiekaną jedną cebulę, wlej śmietanę i dopraw do smaku. Sos gotuj 3 minuty.

Cannelloni z serem feta - Krok 1

Krok 2

Bakłażana, cukinię oraz paprykę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej 250 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, listki bazylii i zagotuj. Sos gotuj 5 minut. Gotowy sos wyłóż do żaroodpornego naczynia.

Cannelloni z serem feta - Krok 2

Krok 3

Drugą cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem – na koniec dodaj pokruszony ser i wymieszaj.

Cannelloni z serem feta - Krok 3

Krok 4

Przygotowanym szpinakiem nafaszeruj makaron. Gotowe rurki ułóż w naczyniu na warzywnym sosie.

Cannelloni z serem feta - Krok 4

Krok 5

Całość zalej śmietanowym sosem i równomiernie posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii.

Cannelloni z serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak możesz doprawić pieprzem Cayenne. Wtedy Twoje Canelloni nabierze ostrego smaku.

5

Opinie o przepisie

  • Paulina Dadzibóg

    Paulina Dadzibóg , 09.01.2016

    czy bakłażana i cukinię obieram ze skórki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Pieńkowska

    Ewelina Pieńkowska , 27.11.2015

    f4 w gttq

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż , 27.11.2015

    smaczne i proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Hejnowicz

    Wojciech Hejnowicz , 26.11.2015

    Ale jazda... mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czajczynski

    Andrzej Czajczynski , 25.11.2015

    było suuuuuuper

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z serem fetaCannelloni z serem feta

Przyrządź smaczne danie makaronowe na bazie tego przepisu. Łączy ono wyrazisty ser feta z delikatną cukinią i bakłażanem. Do jego przygotowania użyj dowolnie: świeżych lub mrożonych liści szpinaku. Pamiętaj, aby te drugie jeszcze przed rozpoczęciem gotowania wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię – dzięki temu odparuje z nich nadmiar wody. Następnie przygotuj sos śmietanowy z dodatkiem cebuli. Drobno pokrojoną cukinię, bakłażana oraz paprykę podsmaż na tłuszczu, dodaj wodę, przyprawę oraz świeże liście bazylii. Całość zagotuj i przelej do naczynia żaroodpornego. Przygotuj też szpinak — smaż go z cebulą, a przed ściągnięciem patelni z ognia dodaj pokruszony ser feta. Możesz dołączyć również rozgnieciony ząbek czosnku. Jeśli usmażony szpinak jest zbyt wodnisty, dodaj do niego roztrzepane jajko i smaż jeszcze przez chwilę. Tak powstałą masą napełnij surowe cannelloni i ułóż je ciasno w naczyniu z warzywami. Wierzch potrawy polej śmietanowym sosem, posyp startym na grubych oczkach tarki żółtym serem i wstaw do piekarnika. Danie przed podaniem warto udekorować świeżymi listkami bazylii.