
Składniki
1 sztuka
0.5 litra
200 gramów
1 łyżka
50 gramów
300 gramów
1 szczypta
2 opakowania
1 sztuka
200 gramów
250 gramów
150
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwa opakowania Fix Knorr wymieszaj z 0,5 litrem wody i śmietaną. Gotuj kilka minut. Grzyby suszone namocz w wodzie, następnie pokrój w paski. Wywar zachowaj. Cebulę i czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie.

Krok 2
Pieczarki pokrój w ósemki, cukinię w półplastry. Przesmaż razem z cebulą i zalej wywarem z grzybów - gotuj do momentu odparowania płynu. Dodaj posiekaną natkę, namoczone grzyby i dopraw do smaku.

Krok 3
Naczynie żaroodporne natłuść. Na spód wylej kilka łyżek sosu i równomiernie rozprowadź, następnie ułóż płaty lasagne. Posmaruj kolejną porcją sosu i ułóż farsz grzybowy z cukinią. Czynność tę powtórz dwa razy.

Krok 4
Wierzch lasagne posmaruj sosem i równomiernie posyp serem tartym. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 °C i zapiekaj 45 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z grzybami
Nazwa dania pochodzi od rodzaju makaronu, z którego jest tradycyjnie przygotowywane. Lasagne to prostokątny, szeroki makaron, idealny do warstwowych zapiekanek. Zazwyczaj lasagne podaje się z sosem bolognese i zapieka pod beszamelem. Tym razem jednak bazą farszu są aromatyczne grzyby. Najłatwiej danie przygotować z pieczarkami, jednak towarzystwo leśnych grzybów doda potrawie wyrazistości. Użyj najlepiej podgrzybków, maślaków lub borowików. Sos powstały z duszonych grzybów będzie gęsty i esencjonalny. W poniższym przepisie zastanawiać może dodatek cukinii w grzybowym farszu. Odpowiedź jest prosta, łagodzi ona i przełamuje intensywny grzybowy aromat. Układanie warstw nie jest najprostszą czynnością. Trzeba pamiętać o tym, aby naczynie, w którym będziesz piec danie było odpowiednio natłuszczone, aby makaron się do niego nie przykleił. Na wierzch dania daj ostatnią warstwę sosu i posyp obficie parmezanem, dzięki temu będzie chrupiący.