Lasagne z dynią i szpinakiem - 4 sery: przepis | Przepisy.pl pixel

Lasagne z dynią i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 litr

300 gramów

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię piżmową pokrój w kostkę i wstaw do mikrofalówki na 7 min.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj pokrojoną cebulę oraz szpinak.

Krok 3

Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 4

Do podsmażonego szpinaku dodaj dynię i sos serowy Knorr. Pozostaw na ogniu pod nakryciem przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wypełnij na przemian sosem i warstwą suchego makaronu. Czynność powtarzaj aż do wypełnienia naczynia.

Krok 6

Po wierzchu posyp lasagnę startym serem feta. Wstaw całość do rozgrzanego do 180 °C pieca i piecz przez 30 minut pod nakryciem z folii aluminiowej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tarta ze szpinakiem i fetą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z dynią i szpinakiemLasagne z dynią i szpinakiem

Chociaż klasyczną lasagne przyrządza się z dodatkiem mięsnego sosu, to włoskie danie zaserwujesz także w wersji wegetariańskiej, która z pewnością nie ustępuje w smaku oryginałowi. Do przygotowania tej potrawy wykorzystasz szpinak, ser feta oraz dynię – wybierz odmianę piżmową o zwartym, intensywnie pomarańczowym miąższu i lekko orzechowym posmaku. Obierz ją, pokrój w kostkę, a następnie wstaw na kilka minut do mikrofalówki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę oraz świeże liście szpinaku. Po chwili dodaj dynię i całość zalej błyskawicznym sosem serowym połączonym z wodą. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Na dno naczynia żaroodpornego nałóż część warzywnego nadzienia, a na nie płaty makaronu do lasagne. Czynność powtarzaj do momentu, w którym wyczerpią się wszystkie składniki. Wierzch zapiekanki posyp pokruszoną fetą, po czym przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Lasagne serwuj na ciepło z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Przekonaj się, jakie to smaczne.