Ryba ze szpinakiem i serem - z pomidorami suszonymi | Przepisy pixel

Ryba ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
737 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

599 osób wydrukowało

Pobierz pdf

853 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.

Ryba ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.

Ryba ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.

Ryba ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.

Ryba ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą). Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.

Ryba ze szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Deseczki do grillowania można kupić w sklepach z akcesoriami tego typu lub zrobić samemu. Wystarczy uciąć piłą plaster drewna.

24

Opinie o przepisie

  • Czarny_Błachnio

    Czarny_Błachnio , 27.03.2022

    Rybka kozak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.12.2021

    Oscypek, suszone pomidory, do tego rybka i szpinak. Lepszego połączenia nie można sobie wymarzyć. Szybko, pysznie i aromatycznie u was :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Moja wersja ewaluowała troszkę, bowiem przedstawiam Państwu opcję rybki z pieczonymi buraczkami (chociaż może być i z zielonym groszkiem). Zatem na moim talerzu wersja CARPACCIO - z pieczonych buraków i plasterków serka, np. mozarella z rybką ląduje, a ja smakiem pełnym aromatów MAXymalnie się delektuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Nigdy nie lubiłam szpinaku, ale uczę się tego smaku!!! Wiem ile ma cennych wartości i choć nie pałam do niego miłości... to coraz bardziej się przekonuję i różne już dania z nim gotuję! :) Zdrowa też jest dorada, zjeść nie raz ją wypada! Szpinak nadaje jej szlachetności, a mój ulubiony oscypek - wyrazistości! I choć dokładnie takiego dania jeszcze nie robiłam, to dzięki Wam przepisy.pl - się zaciekawiłam!!!! Pozdrawiam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Świetny pomysł na szybki obiad. Myk myk i rybka już w piekarniku. Dobrze komponuje się tu również dorsz lub miruna- próbowałam, jest równie pysznie. Często pomijam dodanie oscypka- sama nie przepadam za nim ale i bez niego danie wychodzi pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 08.06.2021

    TAK. Ja na oleju kokosowym będę cebulę, czosnek i chili smażyła - a wszystko z miłością, aby ryba ze szpinakiem pyszna była! Następnie dodam pomidorową passatę, a niech na patelni się dzieje, że wszystko wyjdzie, mam nadzieję. Szpinak na patelni wyląduje - mój mąż niech się raduje! Następnie kostkę rosołową wrzucę - podczas gotowania się nie smucę! Kurkumy dosypię z przyjemnością - moje danie nie będzie przeciętnością. Po przestygnięciu serek ricotta będę dodawała i uśmiechnięta moją potrawę mieszała. Filet oprószę przyprawą Knorr i bazylią, oregano - ale będzie smacznie, o droga mamo! Następnie na pergaminie położę, szpinakiem przykryję - niech najlepszy obiad tygodnia żyje! Oscypka nie będę dodawała, bo nie przepadam, lecz mozzarellę dam - ja swój patent na tę potrawę w głowie mam! Z drzewem owocowym też będę sobie darowała - ja do granic możliwości ten przepis będę upraszczała! Rybę ugriluję - jestem pewna, że wszystkim zasmakuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Werner

    Agata Werner , 13.05.2019

    poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pawel Kaźmierczak

    Pawel Kaźmierczak , 04.05.2016

    Ja tez Ale bez Szpinaku..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kozłowska

    Jadwiga Kozłowska , 02.05.2016

    Obejrzyjcie dokumentalny film na internecie Cała prawda o rybach 2015r szok pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Gniadzik

    Janina Gniadzik , 01.05.2016

    nawet,nawet moze byc calkiem dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Wadzicka

    Iza Wadzicka , 01.05.2016

    Smacznie wyqlada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szturm

    Barbara Szturm , 01.05.2016

    Wolę lina, a moja domowa ryba ma głos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Karło

    Maria Karło , 01.05.2016

    Kasiu co slychac czy na sluze jezdzicieB):):*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sopyło

    Tomasz Sopyło , 01.05.2016

    Leszcz złotogłowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sopyło

    Tomasz Sopyło , 01.05.2016

    Jak na mój gust, to ryba zbyt przytłumiona dodatkowymi składnikami. Robiąc rybę z ... trzeba pamiętać, że to jednak ma być ryba z ... a nie dużo czegoś i w tym gdzieś tam w tle ryba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mulka

    Anna Mulka , 01.05.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Kubacka

    Kazimiera Kubacka , 01.05.2016

    To nie dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Sielawa

    Alina Sielawa , 01.05.2016

    Że wszystkich ryb , które znam najlepszą jest Sielawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grzyb

    Janusz Grzyb , 01.05.2016

    Ja tęż sie do kórejś z Was wproszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Federowicz

    Danuta Federowicz , 01.05.2016

    Dzieci i ryby glosu nie maja /podobno/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska , 01.05.2016

    Każda rybka jest dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Prus

    Lech Prus , 01.05.2016

    Kiedy mam przyjść? Wezmę flaszke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Łazarewicz

    Zbigniew Łazarewicz , 01.05.2016

    A jak nazywała się dorada po polsku?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba ze szpinakiemRyba ze szpinakiem

Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i ostrą papryką chili oraz zapieczona ze startym oscypkiem jest wyjątkowo aromatyczna. Pikantne dodatki świetnie komponują się z delikatnym i soczystym mięsem tej popularnej ryby. W proponowanej przez nas wersji na pewno przypadnie do gustu zarówno miłośnikom potraw z grilla, jak i zwolennikom ryb. Filety ze szpinakową masą piecze się na specjalnych deseczkach wyłożonych papierem do pieczenia. Możesz je kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie z kawałka drewna. Do tak przygotowanej ryby podaj pieczone ziemniaki, grillowane warzywa lub świeżą sałatkę, np. z sałatą lodową, czerwoną cebulą i pomidorami malinowymi. Z rybą i szpinakiem świetnie będzie się też komponował sos czosnkowy lub śmietanowy. Potrawa dobrze smakuje również solo, udekorowana na talerzu pomidorkami koktajlowymi i gałązką świeżego tymianku. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić to efektowne i pyszne danie. Przygotuj je według naszego przepisu!