Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

40 gramów

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Oczyszczonego i wypatroszonego pstrąga skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 2

Krok 3

Cytrynę pokrój w plasterki i wraz z całymi gałązkami ziół włóż je do środka ryby.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 3

Krok 4

Teraz rybę smaż w całości na patelni teflonowej, aż obie strony skórki zrobią się rumiane.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 4

Krok 5

Po smażeniu włóż rybę do piekarnika, przykryj i piecz przez 10 minut. Jak będzie gotowa podawaj na ugotowanym ryżu i np. ze świeżą sałatką z boku.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do marynowania pstrąga możesz użyć również innych świeżych ziół jak np. bazylia czy rozmaryn. Aby wzbogacić smak dania ryż wymieszaj z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżemPstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem

Wzbogać smak pieczonej ryby porządną dawką czosnku, koperku oraz natką pietruszki. Tak przyrządzone danie z pewnością nie ujdzie niczyjej uwadze! Co więcej, jest to potrawa maksymalnie szybka i łatwa w przygotowaniu. Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem ma same zalety.

Dla kogo?

To smakowita propozycja dla osób, które chcą wprowadzić więcej ryb do swojej diety.

Na jaką okazję?

Pieczonego pstrąga przygotuj na uroczysty, niedzielny obiad. Podany z ryżem i warzywną sałatką zasmakuje każdemu domownikowi.

Czy wiesz, że?

W Polsce spotkać można trzy rodzaje pstrągów: potokowy, tęczowy i źródlany. Występują głównie w zimnych, przejrzystych strumieniach i jeziorach.

Dla urozmaicenia:

Do takiej ryby, jaką jest pstrąg, użyć możesz dowolnych, pachnących ziół. Nie stawiamy tutaj żadnych ograniczeń! Bazylia, rozmaryn, oregano czy majeranek – wszystkie nadadzą potrawie wyjątkowego aromatu.