
Składniki
wegetariańskie pulpety:
250 gramów
1 sztuka
100 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
125 gramów
2 sztuki
150 gramów
puree ze słodkich ziemniaków:
4 sztuki
200 gramów
2 łyżki
125 gramów
sos grzybowy:
1 sztuka
250 gramów
1 opakowanie
75 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania pulpetów. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ryż oraz soczewice ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Pieczarki i czosnek zetrzyj na tarce, jarmuż porwij i podsmaż wszystko na oleju.
Krok 3
W misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, ryż, smażone grzyby, dodaj bułkę tartą, jajka, ser i wszystko lekko wymieszaj a potem zmiksuj blenderem.
Krok 4
Z masy uformuj małe pulpeciki, połóż na blaszce z piekarnika z pergaminem, skrop olejem i piecz ok 20 minut aż nabiorą złoto brązowego koloru. Odstaw na bok.
Krok 5
Przygotuj puree. Zmniejsz temperaturę w piecu do 180 stopni. Dynię oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę i zapiekaj przez ok 20 minut. Na końcu dodaj ser, przyprawę curry Knorr i zmiksuj całość na puree.
Krok 6
Przygotuj sos. Cebulę oraz pieczarki pokrój drobno, smaż aż się zrumienią, wlej 300 ml wody, sos sojowy, dodaj sos Knorr i całość gotuj 2 minuty. Wegetariańskie pulpety podawaj z puree oraz sosem grzybowym.

Dobra rada:
Jeśli chcesz wykonać ten przepis w wersji wegańskiej zastąp ser ricotta śmietaną sojową, a jajka mąką kukurydzianą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z grzybowym sosem
Warto czasem stworzyć nową wariację dania, które jest nam doskonale znane z czasów dzieciństwa. Nutka nowoczesności, odrobina chęci i voila – gotowe! Zainspiruj się naszym pomysłem i przygotuj wegetariańskie pulpety z grzybowym sosem.
Dla kogo?
Wegetariańskie pulpety z grzybowym sosem to danie odpowiednie dla całej rodziny! Takie pulpety zasmakują każdemu. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Odświeżoną wersję tradycyjnych pulpetów w sosie grzybowym podać możesz na spotkaniu rodzinnym. Z pewnością zaciekawi wszystkich gości!
Czy wiesz, że?
Dziki ryż, choć określany mianem ryżu, to… wcale nim nie jest. Dziki ryż to nasiona rośliny wodnej, występującej dziko w rzekach i jeziorach Ameryki Północnej. Ziarna są podłużne i wąskie, okryte zieloną, brązową lub czarną łuską. Po zbiorach są suszone i łuskane.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz pieczarek, wykorzystać możesz inne grzyby, które masz w swojej kuchni lub te, które po prostu bardziej lubisz.