Tortilla z paprykowym nadzieniem: roladki z papryką | Przepisy.pl pixel

Tortilla z paprykowym nadzieniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

225

heart
5183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek i kolendrę drobno posiekaj.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 1

Krok 2

Na dużej teflonowej patelni rozgrzej dobrze olej i wrzuć posiekany wcześniej czosnek. Podsmaż chwilę, aż ładnie się zarumieni. Następnie na patelnię wrzuć paski papryki i podsmażaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowa papryka powinna być rumiana i jędrna, ale nie powinna się rozłazić.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 2

Krok 3

Na patelnię z papryką dodaj mielony kumin rzymski, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, aż poczujesz aromat przyprawy. Następnie dodaj pokruszoną kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr, przecier pomidorowy oraz 2 łyżki wody. Całość duś, aż płyn odparuje i warzywa połączą się z pomidorowym sosem. Gotowe warzywa odstaw, aby lekko ostygły.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 3

Krok 4

Do jeszcze ciepłej paprykowej mikstury dodaj starty na tarce żółty ser oraz posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj. Ser ładnie się rozpuści, a kolendra sprawi, że tortilla z papryką nabierze charakteru.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz nałóż na placek tortilli i ściśle zroluj. Gotowe tortille z papryką połóż na suchej patelni (najlepiej grillowej) i podgrzewaj przez kilka minut ze wszystkich stron, aż tortille zrobią się rumiane.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 5

Krok 6

Tortilla z paprykowym nadzieniem doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i gorąco. Roladki tortilli pokrój w mniejsze kawałki, ustawiając nóż pod delikatnym kątem i każdy przebij w poprzek wykałaczką. Smacznego!

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tortilla paprykowa doskonale smakuje w duecie z ulubionym sosem. Możesz dodać do niej klasyczny dip meksykański, sos tzatziki czy dip jogurtowy. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz.

42

Opinie o przepisie

  • Urszula

    Urszula , 17.09.2024

    Pycha, często robię i wszystkim smakuje. Czasem robię wersję z mięsem mielonym. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria

    Maria , 05.01.2024

    pychotka, i ważne robi się szybko ,tak lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 08.01.2019

    Robiłam na sylwestra i kiedys na przegryzke. Super szybki prosty i pyszny pomysl na przystawke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 02.01.2018

    Proste i pyszne, idealna przekąska na imprezy, na obiad to trochę mało jednak pokrojone na kawałki z tymi wykałaczkami na sylwestra u nas robiło efekt. Znikneło najszybciej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł J.

    Paweł J. , 18.02.2016

    dosc proste i smaczne, zwłaszcza na ciepło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Hubicki

    Dawid Hubicki , 01.02.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kryczka

    Teresa Kryczka , 31.12.2014

    A robiliście mole kurczak w sosie czekoladowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kryczka

    Teresa Kryczka , 31.12.2014

    Ja robiłam torttilę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Konop Stanczak

    Bozena Konop Stanczak , 31.12.2014

    Bln

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Pieczek

    Damian Pieczek , 31.12.2014

    A u mnie kaczka nadziewana szarą renetą a w środku dużo majeranku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Najna

    Izabela Najna , 31.12.2014

    Hehe wlasnie dziś wtrząchanos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter , 31.12.2014

    Brzmi pieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Charafeddine

    Elżbieta Charafeddine , 31.12.2014

    Smacznego, ja dosyć często robię w domciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Cherkowska

    Wioletta Cherkowska , 31.12.2014

    mniam, mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Telenga

    Jacek Telenga , 31.12.2014

    Moze z taco Bell

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatuś Tatuś

    Tatuś Tatuś , 31.12.2014

    Ale Brzydkie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Chmielarczyk

    Mieczysław Chmielarczyk , 31.12.2014

    a może być który?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Katarzyna

    Kasia Katarzyna , 31.12.2014

    Która jutro taki zaserwuje dyplom wzorcowej Pani domu dostaje;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Waćkowski

    Józef Waćkowski , 31.12.2014

    fajne i pyszne, ale nie na podagrę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Grzelewska

    Kasia Grzelewska , 31.12.2014

    Wygląda pysznie, mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kozłowski

    Adam Kozłowski , 31.12.2014

    NOOO. Obiados meksykanos......smakowitoss...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Stolcman

    Krystyna Stolcman , 31.12.2014

    mniodzio...ale pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Roman Korczynski

    Igor Roman Korczynski , 31.12.2014

    am ,am ,am

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Thomas Zisopulos

    Thomas Zisopulos , 31.12.2014

    Polska Tortilla tylko z oryginalnym paprykarzem szczecinskim !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Strojny

    Tomasz Strojny , 31.12.2014

    a tequilla bedzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kajzer

    Krzysztof Kajzer , 31.12.2014

    W Hiszpani sie tym objadalem u latynosow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Joanna Juszczyszyn

    Krzysztof Joanna Juszczyszyn , 31.12.2014

    Asia jutro robisz takie pyszności na obiadek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Ilczuk

    Bogumiła Ilczuk , 31.12.2014

    smaczności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Lach

    Marzena Lach , 31.12.2014

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Mak

    Elzbieta Mak , 31.12.2014

    Pewnie pychota Szczęśliwego Nowego Roku

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z paprykowym nadzieniem  Tortilla z paprykowym nadzieniem

Idealna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół? Tortilla z paprykowym nadzieniem podana w formie apetycznych roladek.  Tortille zrobiły kulinarną karierę nie tylko w Meksyku, skąd pochodzą, ale również poza jego granicami. Nic dziwnego – płaskie, okrągłe placki z mąki kukurydzianej lub pszennej to uniwersalna baza pod wszelkiego rodzaju farsze. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie są smaczne!

Dla kogo?

Tortilla z paprykowym nadzieniem to przysmak, który posmakuje osobom, lubiącym kuchnię meksykańską. Sięgnij po przepis na tortille z papryką, jeśli lubisz warzywne smaki oraz szybkie i efektowne przekąski.

Na jaką okazję?

Tortilla z paprykowym nadzieniem będzie królować na stole podczas niejednego przyjęcia w domu i ogrodzie. To proste i szybkie w przygotowaniu danie nie tylko wygląda, ale też prezentuje się wyśmienicie.

Czy wiesz, że?

Warto spróbować przyrządzić tortille samodzielnie – wystarczy połączyć dwie szklanki mąki z trzema łyżkami roztopionego smalcu, niepełną szklanką gorącej wody i szczyptą soli... Równie dobrze jednak możesz kupić gotowe placki w sklepie. 

Dla urozmaicenia:

Farsz urozmaicaj wedle uznania. Do podanych w przepisie składników na tortille z papryką dorzuć kukurydzę z puszki, mielone mięso lub pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Gotowe tortille z paprykowym nadzieniem serwuj w towarzystwie pikantnego sosu.