Spaghetti bolognese z warzywam i z mięsem: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti bolognese z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 słoik

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa. Marchew oczyść, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Paprykę dokładnie wymyj, osusz, a następnie podziel na średniej wielkości kwadraty. Cebulę posiekaj na większe kawałki. Na głębszą patelnię wlej odrobinę oleju lub łyżeczkę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć wszystkie warzywa i smaż, często mieszając, tak by się nie przypaliły. Gdy jarzyny się zeszklą, dodaj mielone mięso i smaż całość na niewielkim ogniu. Końcem szpatułki lub drewnianej łyżki staraj się rozbijać ewentualne grudki. Całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 1

Krok 2

Do większego garnka wlej wodę, dodaj sól. Gdy całość zacznie wrzeć, wrzuć makaron i ugotuj na sposób al dente zgodnie z zaleceniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj pomidory oraz Fix wymieszany z 200 ml wody. Potrawę gotuj ok. 5 min, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Dodaj ugotowany i dobrze odcedzony makaron. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Podawaj, póki gorące, dekorując listkami bazylii i cieniutkimi plasterkami parmezanu.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aromatyczny sos spaghetti bolognese z warzywami będzie smakować jeszcze lepiej, gdy podczas gotowania dodasz odrobinę bardzo drobno posiekanej papryczki chili.

 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Spaghetti bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese z warzywamiSpaghetti bolognese z warzywami

Oto jest! Obiekt westchnień miłośników kuchni włoskiej i ostatnia deska ratunku dla potrzebujących „dań w minutę” – Spaghetti Bolognese z warzywami! Słodycz soczystych pomidorów, odurzające aromatem zioła i przyprawy, ciągnący się ser, a na dodatek – chrupiące warzywa… Czy właśnie w tym momencie czujesz burczenie w brzuchu?

Dla kogo?

Spaghetti Bolognese z warzywami trafi prosto w serca wielbicieli śródziemnomorskich specjałów, którzy w swoich czterech ścianach chcą natychmiast poczuć namiastkę słonecznej Italii.

Na jaką okazję?

Kiedy twoja rodzina kieruje w twoją stronę pełne pytań spojrzenia: „Co dziś na obiad”, a w twojej głowie pustka, przygotuj aromatyczne Spaghetti Bolognese z warzywami. Przepis zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy bez względu na wiek. A wystarczy zaledwie kilkanaście minut gotowania, trochę podstawowych składników i… gotowe!

Czy wiesz, że?

Tagliatelle zamiast spaghetti? Dokładnie tak! Według tradycyjnych receptur, Spaghetti Bolognese przyrządza się we Włoszech najczęściej z makaronowymi wstążkami. To właśnie one biorą na siebie ciężar utrzymania ciężkiego, zawiesistego sosu nadającego potrawie charakterystycznego smaku słodkich pomidorów.

Dla urozmaicenia:

Makaron z sosem to również danie dla osób lubiących kuchenne eksperymenty. Dla urozmaicenia mięso indycze można zastąpić wieprzowym, które jest bardziej wyraziste. Podobnie jest z dodaniem serów czy warzyw. Przepis na Spaghetti Bolognese z warzywami zostawia naprawdę szerokie pole do popisu. Życzymy smacznego!