Włoskie spaghetti bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie spaghetti bolognese

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
1077 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w półplastry. Całość przesmaż na patelni.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 1

Krok 2

Dodaj mielone mięso i smaż wszystko przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i gotuj 3 minuty. Podawaj z makaronem, a wierzch posyp startym serem.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Paula Żyto

    Paula Żyto , 13.03.2017

    dobre :) wszystkim smakowało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 12.08.2016

    Podstawa to oczywiście makaron, nie może sie kleić i nie może robic sie z niego papka. Do tego dobry sos i gotowe. Ja kupuje i jedno i drugie z primo gusto bo cenie śródziemnomorski smak i potrawy bez konserwantów.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie spaghetti bologneseWłoskie spaghetti bolognese

Pomidorowy klasyk z dodatkiem delikatnej zielonej cukinii. Włoskie spaghetti bolognese zyska dzięki niej ciekawszy smak. Twoja rodzina uwielbia dania na bazie makaronu i dlatego często przygotowujesz gęsty aromatyczny sos bolognese? Tym bardziej warto od czasu do czasu urozmaicić jego smak i dorzucić do niego nowe składniki. Jakie? Na przykład cukinię, podsmażoną na patelni w towarzystwie cebuli i czosnku. Jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę, wystarczy ją umyć, osuszyć i pokroić w półplastry. Duże cukinie o twardej, grubej skórce, należy natomiast obrać i dodatkowo wydrążyć ich środek z pestkami. Sos bolognese podawaj z makaronem spaghetti, ugotowanym w dużej ilości osolonego wrzątku. Pamiętaj, że powinien być al dente – czyli lekko twardawy i podczas jedzenia stawiać lekki opór pod zębami. Gotowe danie posyp parmezanem, udekoruj listkami świeżej bazylii i podawaj na stół.