Kanapki z wędzonym łososiem i awokado
łatwe
363 osoby zapisały

Składniki
6 sztuk
2 łyżki
6 plastrów
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kromki pieczywa posmaruj majonezem a następnie każdą z nich przekrój po przekątnej na dwie połówki. Awokado obierz i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Na każdej kromce połóż po plasterku łososia oraz awokado.

Krok 3
Wierzch kanapek udekoruj odrobiną majonezu, połóż krążki cebuli oraz po gałązce koperku. Kanapka z łososiem i awokado gotowa.


Dobra rada:
Aby urozmaicić kanapki z łososiem i awokado, możesz udekorować je odrobiną francuskiej musztardy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z wędzonym łososiem i awokado
Razowe pieczywo, wędzony łosoś, kremowe awokado, czerwona cebula, świeży koperek i odrobina majonezu – oto składniki mistrzowskiego posiłku! Kanapka z awokado i łososiem to propozycja idealna dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jadłospisu bez pieczywa. Tym razem jednak, zamiast wybierać najbardziej oczywiste dodatki, warto postawić na smakowitą odmianę. Efektowne kanapki z awokado i łososiem to coś więcej niż sposób na szybkie wyeliminowanie uczucia głodu.
Dla kogo?
Kanapki z łososiem wędzonym i awokado mogą być doskonałym wstępem do wprowadzenia do menu większej ilości ryb. Jego wyrazisty smak wspaniale współgra z łagodniejszym awokado, więc to świetna lekcja łączenia różnorodnych składników. Zatem kanapki z łososiem wędzonym sprawdzą się w sam raz dla początkujących.
Na jaką okazję?
Wyglądają na tyle apetycznie, że kanapki z łososiem i awokado śmiało można uwzględnić w imprezowym jadłospisie. Pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a uzyskasz zgrabną przekąskę w postaci kanapeczek z łososiem, którą bez problemu można zjeść nawet na stojąco i bez użycia talerzyka czy sztućców.
Czy wiesz, że?
Jeśli do zrobienia kanapki z łososiem wędzonym nie zużyjesz awokado w całości, przechowuj je w lodówce. Nie usuwaj pestki, dzięki której owoc dłużej zachowa świeżość. Miąższ warto skropić sokiem z cytryny lub limonki, by zapobiec zmianie jego barwy na kanapce z wędzonym łososiem.
Dla urozmaicenia:
Do kanapek z awokado i łososiem pasuje również rukola. Awokado możesz zamienić w wyrazistą pastę guacamole z dodatkiem pikantnej papryki. Łosoś nie jest jedynym rybnym składnikiem, który sprawdzi się w takich połączeniach. Można zastąpić go wędzonym pstrągiem. Pamiętaj o zwieńczeniu całej potrawy dodatkiem majonezu, który scali jej smak i zgrabnie połączy użyte składniki.