Kanapki z łososiem i awokado - z wędzonym: kanapka | Przepisy pixel

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

6 plastrów

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kromki pieczywa posmaruj majonezem a następnie każdą z nich przekrój po przekątnej na dwie połówki. Awokado obierz i pokrój w cienkie plastry.

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - Krok 1

Krok 2

Na każdej kromce połóż po plasterku łososia oraz awokado.

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - Krok 2

Krok 3

Wierzch kanapek udekoruj odrobiną majonezu, połóż krążki cebuli oraz po gałązce koperku. Kanapka z łososiem i awokado gotowa.

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić kanapki z łososiem i awokado, możesz udekorować je odrobiną francuskiej musztardy.

69

Opinie o przepisie

  • Danuta Kosakowska Mazek

    Danuta Kosakowska Mazek , 22.05.2015

    Jurek Ty tylko myślisz o jedzeniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cyprian

    Ryszard Cyprian , 21.05.2015

    lepiej żeby nie znikały... łosiu jest drogi xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Moskal

    Mirosław Moskal , 21.05.2015

    poproszę 3 razy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Chlebek

    Jerzy Chlebek , 21.05.2015

    Gdyby nie łoś i ogórki to było by zjadliwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Juchkiewicz

    Jacek Juchkiewicz , 21.05.2015

    Są bardzo małe te kanapki zjem i dalej będę głodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Skrzyńska

    Regina Skrzyńska , 21.05.2015

    W ramiona porwij wiatr... Zatrzymaj czas i uśmiech.... Każdemu kto smutny dziś go daj... Pozdrawiam ... życzę pięknego dnia z radosnym uśmiechem.... http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/97u98836p29dpttt9sj9autlj3/indexweb.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha , 21.05.2015

    Bardzo lubię z łososiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Przybyła

    Edward Przybyła , 21.05.2015

    Kasiu - czy takie kanapki beda dzisiaj degustowaly "mosirki" w pendolino Krakow - Gdynia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemcio Szczepański

    Przemcio Szczepański , 21.05.2015

    A FUJ :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Bien

    Marzena Bien , 21.05.2015

    Nie tak dawno jadłam łososia norweskiego . Dobry .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kosiak

    Andrzej Kosiak , 21.05.2015

    Na sam widok ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston , 21.05.2015

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Grum Gorczyca

    Grażyna Grum Gorczyca , 21.05.2015

    Dobre są na krakersach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Rutkowska

    Zofia Rutkowska , 21.05.2015

    uwielbiam łososia , te kanapki to dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Piersa

    Zbigniew Piersa , 21.05.2015

    Takie jadłem w Aninie, pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Tarczewska

    Aleksandra Tarczewska , 21.05.2015

    Mniam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Trochimski

    Stanislaw Trochimski , 21.05.2015

    wyglądać pysznie... Być to głodne... mało białka i tłuszczu... dużo węglowodanów... słabe paliwo...biedne....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Nitecka

    Małgorzata Nitecka , 21.05.2015

    na pewno są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Palucka

    Wioleta Palucka , 21.05.2015

    Przepyszne te kanapki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Grodzka

    Anna Grodzka , 21.05.2015

    A co z pieczeniem w żołądku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Górski

    Andrzej Górski , 20.05.2015

    Dobra zagrycha do 200 gram / łebka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Karpiński

    Grzegorz Karpiński , 20.05.2015

    Moja żona polubiła przepisy.pl i kanapki z łososiem. Może mi zrobi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Kanas

    Wioletta Kanas , 20.05.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wrodarczyk

    Barbara Wrodarczyk , 20.05.2015

    A tak w ogóle,to do leżenia są kanapy a kanapki do szybkiego zjedzenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boj Maciej

    Boj Maciej , 20.05.2015

    Mniam! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wrodarczyk

    Barbara Wrodarczyk , 20.05.2015

    O tak to jest to:na kromce ciemnego chleba plaster łososia,plaster awokado,plaster pomidora,sól,pieprz.Moje piątkowe śniadanie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Dudzińska

    Irena Dudzińska , 20.05.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozef Mazur

    Jozef Mazur , 20.05.2015

    BRAKUJE SAŁATY I JAJKA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wiltosz

    Maria Wiltosz , 20.05.2015

    bardzo ładne kanapki kolorowe bo wiadomo że oczami się je.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renia Latocha

    Renia Latocha , 20.05.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z wędzonym łososiem i awokadoKanapki z wędzonym łososiem i awokado

Razowe pieczywo, wędzony łosoś, kremowe awokado, czerwona cebula, świeży koperek i odrobina majonezu – oto składniki mistrzowskiego posiłku! Kanapka z awokado i łososiem to propozycja idealna dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jadłospisu bez pieczywa. Tym razem jednak, zamiast wybierać najbardziej oczywiste dodatki, warto postawić na smakowitą odmianę. Efektowne kanapki z awokado i łososiem to coś więcej niż sposób na szybkie wyeliminowanie uczucia głodu.

Dla kogo?

Kanapki z łososiem wędzonym i awokado mogą być doskonałym wstępem do wprowadzenia do menu większej ilości ryb. Jego wyrazisty smak wspaniale współgra z łagodniejszym awokado, więc to świetna lekcja łączenia różnorodnych składników. Zatem kanapki z łososiem wędzonym sprawdzą się w sam raz dla początkujących.

Na jaką okazję?

Wyglądają na tyle apetycznie, że kanapki z łososiem i awokado śmiało można uwzględnić w imprezowym jadłospisie. Pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a uzyskasz zgrabną przekąskę w postaci kanapeczek z łososiem, którą bez problemu można zjeść nawet na stojąco i bez użycia talerzyka czy sztućców.

Czy wiesz, że?

Jeśli do zrobienia kanapki z łososiem wędzonym nie zużyjesz awokado w całości, przechowuj je w lodówce. Nie usuwaj pestki, dzięki której owoc dłużej zachowa świeżość. Miąższ warto skropić sokiem z cytryny lub limonki, by zapobiec zmianie jego barwy na kanapce z wędzonym łososiem.

Dla urozmaicenia:

Do kanapek z awokado i łososiem pasuje również rukola. Awokado możesz zamienić w wyrazistą pastę guacamole z dodatkiem pikantnej papryki. Łosoś nie jest jedynym rybnym składnikiem, który sprawdzi się w takich połączeniach. Można zastąpić go wędzonym pstrągiem. Pamiętaj o zwieńczeniu całej potrawy dodatkiem majonezu, który scali jej smak i zgrabnie połączy użyte składniki.