Makaron z kurczakiem i pieczarkami - z sosem | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

260

heart
12630 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5937 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso i cebulę w kostkę, pieczarki w ćwiartki.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku i zeszklij na nim cebulę.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj mięso oraz pieczarki i wszystko razem podsmaż dokładnie, następnie dodaj Bulion warzywny Knorr.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Zalej całość śmietaną i połącz z makaronem, po czym wymieszaj.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Dopraw na koniec kilkoma kroplami soku z cytryny. Serwuj makaron posypany serem.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 6
45

Opinie o przepisie

  • Kuba filipiak

    Kuba filipiak , 27.10.2024

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena

    Marzena , 27.12.2021

    Tak. Zmodyfikowany przepis przeze mnie ale tylko w małym jednym szczególe podczas... Krok 5 Zalej całość śmietaną i połącz z makaronem, po czym wymieszaj. + dodaję tutaj brzoskwinie z puszki pokrojone na niewielką kostkę ilość według smaku i uznania. Kroki następne postępuje wg. przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Proste dania, to jest to! W moim przepisie na makaron z kurczakiem i pieczarkami robię bardzo podobnie, ale kurczaka smaże tylko z cebulką, solą , pieprzem i delikatem knorra, podlewam pół szkl. wody i potem duszę przez 10 min. Pieczarki obsmażam oddzielnie, małymi porcjami na dużym ogniu, żeby nie puściły soku. Jak są ugrilowane, to dodaję do kurczaka, zalewam kwaśną śmietaną 30% (trudno dostać, ale jest) i chwilę razem duszę, aż sos zgęstnieje. Potem już tylko doprawiam, dodaję świżo ugotowany makaron i voila

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Myslewska

    Anna Myslewska , 04.01.2020

    jak zrobię to jutro odpowie obiady na pewno będzie wspaniały pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Myslewska

    Anna Myslewska , 04.01.2020

    wężykiem twoje przepisy są SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BOR -UTO

    BOR -UTO , 21.08.2019

    Jaka śmietanka została użyta?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kinga Szy

    Kinga Szy , 23.07.2019

    pyszne!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Joanna Szustakiewicz

    Weronika Joanna Szustakiewicz , 12.04.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania jkjk

    ania jkjk , 15.12.2018

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644

    3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644 , 26.08.2018

    Bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Toporek

    Monika Toporek , 03.08.2018

    Polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gołębiowska

    Anna Gołębiowska , 29.06.2018

    Delikatne, szybkie do zrobienia i przepyszne =)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Toporowska

    Dagmara Toporowska , 15.04.2018

    Pyszne danie - delikatne, szybko się robi, i wybornie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Witkowicz

    Marcelina Witkowicz , 09.11.2017

    jaka smietana została użyta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 21.09.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Lesniowska

    Ewelina Lesniowska , 01.06.2017

    bardzo dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc , 14.03.2017

    dzieciaki zachwycone. dla mnie za mało wyraziste, ale smaczne. Więc średnia ocena 4+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Inglot

    Oliwia Inglot , 18.02.2017

    Pychota :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawidos Random

    Dawidos Random , 31.01.2017

    niesamowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Asendy

    Ilona Asendy , 15.01.2017

    Pyszności :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 16.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Murdzek

    Hubert Murdzek , 29.10.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • danuta miniszewska

    danuta miniszewska , 23.10.2016

    superrrrrrrrrrr polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • danuta miniszewska

    danuta miniszewska , 23.10.2016

    Superrrrrrrrrrrrrrrrrrr polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuza Boska

    Zuza Boska , 16.10.2016

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bilska

    Anna Bilska , 10.09.2016

    rudzka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Gondek

    Arkadiusz Gondek , 02.06.2016

    Zamiast przyprawy knorr polecam dodac ziarenka smaku, orginał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Malina

    Alina Malina , 29.05.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Stargała

    Karolina Stargała , 03.03.2016

    Bardzo smaczne :) Można również zjeść z ziemniakami zamiast makaronu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i pieczarkamiMakaron z kurczakiem i pieczarkami

Szukasz pomysłu na szybki domowy obiad? Makaron z kurczakiem i pieczarkami spełni twoje oczekiwania. To potrawa, którą przyrządzisz w parę chwil, a jej smak trafi w gusta każdego domownika. Tak uniwersalnych receptur w kuchni nigdy za wiele!

Dla kogo?

Soczyste kawałki kurczaka w towarzystwie aromatycznych przypraw i żółtego sera to połączenie, które sprawdzi się w kuchni każdego amatora prostych i smacznych dań. Makaron penne z kurczakiem i pieczarkami to łagodna w smaku potrawa, więc będzie odpowiadać wszystkim osobom, które nie są zagorzałymi fanami zbyt pikantnych czy charakternych propozycji.

Na jaką okazję?

Makaron z pieczarkami i kurczakiem to dobry sposób na pyszny i niedrogi lunch. Możesz mieć też pewność, że po podgrzaniu będzie smakować równie dobrze. To świetna wiadomość! Zwłaszcza gdy często się zdarza, że członkowie rodziny wracają do domu i jedzą posiłki o różnych porach – przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami będzie jak znalazł!

Czy wiesz, że?

Ważnym dodatkiem podkreślającym smak penne z kurczakiem i pieczarkami jest sok z cytryny. Dodaj kilka kropel świeżo wyciśniętego soku do gotowego makaronu, a sos, jaki powstał ze śmietany, będzie smakować wyśmienicie. Ważne jest również to, by makaron penne ugotować al dente. Dzięki temu zachowa swoją jędrność i kształt podczas odgrzewania.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na makaron z kurczakiem i pieczarkami możesz użyć także tagliatelle albo makaronowych kokardek. Szczypta chili zaostrzy smak, a jarmuż doda całości kolorytu.