Kurczak ze szpinakiem: pierś z kurczaka w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Kurczak ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

350

heart
10378 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odsączony szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Do szpinaku można dodać odrobinę czosnku, a jeśli lubisz ostre smaki – szczyptę pieprzu cayenne.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Farsz nałóż na piersi kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 15 minut.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

139

Opinie o przepisie

  • Maniek

    Maniek , 06.11.2024

    Uwielbiam, danie jest proste w wykonaniu. Dla podkrecenia smaku czasem dodaję jeszcze ser pleśniowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • meati

    meati , 29.07.2024

    Całym sercem polecam ten przepis! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • camis

    camis , 12.09.2023

    Danie często gości u mnie na stole. Z ryżem lub kaszą. Do tego zielona sałata. Pycha. Robiłam też z rybą - smak również jest niesamowity. Moja rodzina uwielbia to danie zarówno z kurą jak i z rybką. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasik

    Kasik , 03.06.2023

    Do zjedzenia, ale żadna rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • szczepan69

    szczepan69 , 30.03.2023

    a czy zamiast kurczaka można użyć łopatki wieprzowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelina

    Ewelina , 21.01.2023

    Mam pytanie, czy danie pieczemy pod przykryciem, czy też nie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dominika

    Dominika , 24.11.2022

    Czy można pominąć śmietanę? Muszę ograniczyć nabial :/

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Łukasz

    Łukasz , 20.11.2022

    Mięso surowe się piecze. Robiłem kilka razy i jest bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin

    Marcin , 13.09.2022

    Czy blaszkę przed ułożeniem kurczaka wysmarować np olejem? Jestem laikiem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aha

    Aha , 10.09.2022

    Czy szpinak może być ze słoika??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr

    Piotr , 24.06.2022

    Pierś wcześniej smażymy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • DragunoFF

    DragunoFF , 04.01.2022

    TAK. Danie pyszne i proste - podaje dzieciom z ryżem i dipem czosnkowym. Daria Bilska ma 100% rację z czosnkiem do szpinaku. Pycha - dziękuję za przepis jest wyśmienity.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Bilska

    Daria Bilska , 26.12.2021

    TAK. Do tego pysznego dania serdecznie polecam dodać suszone pomidory! Pokrojone w paski zmieszać ze szpinakiem przy smażeniu, aby nabrały ciepła lub na samym końcu - do smaku i pięknie dekoracji! Dodatkową pyszna modyfikację wprowadzam dorzucając na patelnię posiekany czosnek - jest naprawdę pycha, dodaje daniu wyrazistości. Do upiekniesznia dania na talerzu oraz przełamania smaków warto posypać gotowe już danie prażonymi pestkami słonecznika- zakochacie się Państwo w tym połączeniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.12.2021

    TAK, do szpinaku poza czosnkiem zawsze dodaję również odrobinę soku z cytryny oraz szczyptę gałki muszkatołowej - doskonale pogłębiają jego smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 01.12.2021

    TAK . Uwielbiam takie proste i szybkie rozwiązania np.na obiad dla rodziny. Czasami zamiast serw żółtego dodaję mozarellę, smakuje równie pysznie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Śmiechłem

    Śmiechłem , 20.11.2021

    Nie zrobiłem krok po kroku, bo kupiłem mięso z udek oddzielone i podsmażyłem, następnie cebulę ze szpinakiem i serem, dopóki się nie połączyły i to do piekarnika, aż mięsko doszło :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna

    Martyna , 24.10.2021

    Czy świeży szpinak też może być ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Didu

    Didu , 14.06.2021

    190 stopni z opcja termoobieg czy góra-dół?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MKC

    MKC , 07.06.2021

    Super przepis!!! Smakowało całej rodzince !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Partyka

    Agnieszka Partyka , 28.04.2021

    Ja osobiście nie przepadam za szpinakiem ale to jest pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej

    Maciej , 02.11.2020

    Kupiłem szpinak rozdrobniony mrożony. Jedno mam tylko pytanie, dla jednych może oczywiste, ale dla mnie nie do końca (zaczynam przygodę z gotowaniem). Czy szpinak trzeba wcześniej ugotować i odsączyć czy po prostu zamrożony prosto z paczki wrzucić na olej z cebulką? Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak ze szpinakiem Kurczak ze szpinakiem

Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce żółtym serem. To wykwintne danie powstaje w niecałe trzydzieści minut. Trudno uwierzyć, że elegancki przysmak może być tak szybki w wykonaniu? Tym bardziej nie trać czasu i przygotuj pierś z kurczaka ze szpinakiem – nie pożałujesz!

Dla kogo?

Kotleciki drobiowe albo nuggetsy często goszczą w twoim jadłospisie? Każdy kucharz i smakosz czasem potrzebuje odmiany. Filet z kurczaka ze szpinakiem to pyszna alternatywa i ciekawy pomysł na podanie delikatnego mięsa.

Na jaką okazję?

Soczystego kurczaka ze szpinakiem możesz przyrządzić zarówno na co dzień, w wersji klasycznej, jak i od święta – z dodatkiem suszonych pomidorów, odrobiny sera gorgonzola oraz garści uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych. Bez problemu dopasujesz przepis na piersi z kurczaka ze szpinakiem zarówno do zwyczajnego obiadu, jak i do odświętnego posiłku.

Czy wiesz, że?

W sezonie zamiast mrożonego szpinaku użyj świeżego – przed wrzuceniem na patelnię opłucz go jedynie pod zimną wodą i dokładnie osusz. Zielony akcent w piersi z kurczaka ze szpinakiem sprawia, że cała potrawa wygląda bardziej zachęcająco, więc nie pomijaj tego składnika.

Dla urozmaicenia:

Gotowego kurczaka pod szpinakowo-serową pierzynką podawaj wraz z brązowym ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym. Do piersi ze szpinakiem doskonale pasować będzie sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli lubisz eksperymentować, przetestuj podany przepis na kurczaka ze szpinakiem w wersji z filetami z łososia.