Makaron smażony z kurczakiem po tajsku - przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

201

heart
1299 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3069 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5091 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

5 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój kurczaka w kostkę, wymieszaj z dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego, Przyprawą w mini kostkach Knorr i marynuj przez godzinę.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Mocz grzyby w gorącej wodzie przez kwadrans, a następnie wrzuć je do gotującej się wody i gotuj je przez kolejny kwadrans. Kiedy ostygną skrój je w paski.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Marchew pokrój w zapałki, por w kostkę, a paprykę i kapustę w paski.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Wrzuć mięso na mocno rozgrzany w woku olej (2 łyżki) i smaż je, aż puści sok, a następnie przełóż je razem z sosem własnym do innego naczynia.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej w woku pięć łyżek oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, paprykę i marchew. Smaż wszystko dwie minuty i dodaj por. Po kolejnych trzech minutach smażenia wrzuć grzyby mun. Smaż jeszcze trzy minuty.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 5

Krok 6

Teraz dodaj kiełki, kapustkę pekińską i mięso. Smaż 4 minuty i dodaj siekane chili.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 6

Krok 7

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj do wszystkich składników w woku. Dopraw miodem, wszystko energicznie wymieszaj i podawaj posypane kiełkami.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • Sofii

    Sofii , 24.08.2024

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 16.06.2023

    Przepyszne danie, do którego wracam od lat!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gawron

    Katarzyna Gawron , 27.05.2016

    Pyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Paru

    Arek Paru , 12.04.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron smażony z kurczakiem i warzywamiMakaron smażony z kurczakiem i warzywami

Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis na makaron smażony z kurczakiem i warzywami, który przybliży cię do azjatyckich kulinariów. Potrawa udaje się nawet osobom, które wcześniej nie eksperymentowały z potrawami z tego regionu świata, więc śmiało ruszaj do kuchni!

Dla kogo?

Soczysty kurczak w kremowym sosie, a do tego kolorowa mieszanka warzyw. Potrawa jest pikantna dzięki papryczce chili, a słodkawa za sprawą miodu. Oprzesz się tej kompozycji barw i aromatów smażonego makaronu po chińsku? Zachwyceni będą miłośnicy wieloskładnikowych dań o bogatym smaku.

Na jaką okazję?

Do przygotowania smażonego makaronu po chińsku z kurczakiem wykorzystaj chiński makaron jajeczny, który idealnie nadaje się do potraw przygotowywanych w woku. Jeżeli chcesz, możesz go zastąpić zwykłym makaronem spaghetti. Jak widać, recepturą na makaron chiński z kurczakiem da się łatwo manewrować i dopasowywać do swoich możliwości. To ważne podczas przyrządzania codziennych posiłków.

Czy wiesz, że?

Ciekawym dodatkiem do dania są suszone grzyby mun. Pasują idealnie do smażonego makaronu z kurczakiem i warzywami. Popularne w kuchni dalekowschodniej grzyby posiadają szaro-czarny kolor i są charakterystycznie pokarbowane. Przed smażeniem makaronu z kurczakiem koniecznie mocz je przez co najmniej kwadrans w gorącej wodzie. W tym czasie grzyby kilkukrotnie zwiększą swoją objętość i uwolnią delikatny, szlachetny smak.

Dla urozmaicenia:

Grzyby dodaj do papryki, marchwi oraz kapusty pekińskiej, podczas smażenia makaronu po chińsku. Jeśli nie masz tego konkretnego rodzaju – zastąp je pieczarkami. Makaron smażony z kurczakiem nadal będzie pyszny!