
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
750 gramów
200 gramów
2 sztuki
400 mililitrów
200 gramów
4 łyżki
4 łyżki
600 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak wrzuć do garnka i rozmrażaj na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony czosnek i cebulkę.
Krok 2
Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Całość duś przez 10 minut na małym ogniu do czasu, gdy woda odparuje.
Krok 3
Śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj do szpinaku i gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
Gdy farsz szpinakowy dostatecznie ostygnie nadziewaj nim rurki cannelloni. Można to zrobić przy pomocy worka lub po prostu łyżeczką. Wypełnione masą rurki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Wymieszaj całość dokładnie, aby się składniki połączyły. Smaż przez minutę, a następnie powoli wlewaj zimne mleko cały czas mieszając.
Krok 6
Czekaj aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodaj połowę startego sera, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
Krok 7
Odstaw sos, aby nieco ostygł. Do roztrzepanych żółtek dodaj trochę ciepłego sosu, a następnie wlej z powrotem do rondelka. Znowu gotuj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 8
Cannelloni zalej sosem beszamelowym i posyp resztą sera oraz posiekaną bazylią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 30-40 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni ze szpinakiem
Cannelloni to włoski makaron, który wyglądem przypomina rurki. Ze względu na dużą średnicę, dobrze sprawdza się do faszerowania. Smaczną propozycją na nadzienie będzie to, którego bazę stanowi szpinak. Jego podstawową wersję możesz urozmaicić za pomocą odpowiednich składników. Wypróbuj np. kukurydzy, groszku, gotowanej ciecierzycy, soczewicy lub mięsa drobiowego. Świeży szpinak z dodatkiem cebuli i czosnku podsmaż na rozgrzanej patelni. Mrożony natomiast stopniowo rozmrażaj na małym ogniu. Całość wraz z wybranymi składnikami duś pod przykryciem. Koniecznie wypróbuj wersji z kawałkami polędwicy lub szynki parmeńskiej. Tak przyrządzonym farszem nadziej makaron. Oddzielnie przygotuj do niego sos beszamelowy na bazie mleka. Dodaj starty żółty ser oraz żółtka. Dopraw kompozycją suszonych ziół, takich jak: oregano, bazylia, zioła prowansalskie czy gałka muszkatołowa. Polej nim faszerowany makaron, a przed wstawieniem do piekarnika dodatkowo oprósz serem. Danie podawaj ze świeżymi listkami bazylii lub tymianku. Sprawdź nasz przepis i podziel się opinią!